Pogačar kljub dežju prevzel vodstvo na Dirki po Kataloniji

Tadej Pogačar [Foto: zajem zaslona]

Pogačar kljub dežju prevzel vodstvo na Dirki po Kataloniji

Tadej Pogačar je postal zvezda dneva z osvojitvijo druge etape prestižne Dirke po Kataloniji, ki je potekala v zahtevnih pogojih z zaključnim vzponom na smučišče Vallter, visoko 2135 metrov. Ta etapa je bila še posebej pomembna, saj se je končala z ekstra kategoriziranim vzponom, ki je kolesarjem postregel z 2587 višinskimi metri na poti dolgi 186,5 kilometra. Pogačarjeva zmaga je bila še toliko bolj impresivna, saj je njegova samostojna vožnja v zadnjih sedmih kilometrih pustila konkurente daleč za seboj, kljub močnemu dežju, ki je dodatno otežil razmere na progi.

Z izjemnim naporom na ciljnem vzponu, dolgem 11,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,5 %, je Pogačar uspel ustvariti minuto in 23 sekund prednosti pred svojima najbližjima zasledovalcema, Mikelom Lando (Soudal Quick Step) in Aleksandrom Vlasovom (Bora Hansgrohe), pri čemer je španski kolesar zasedel drugo mesto. Sledila sta mu Joao Almeida in Lenny Martinez, ki sta prav tako zaključila v prvih petih.

Zaradi te zmage je Pogačar prevzel vodstvo v skupnem seštevku, s prednostjo 1:35 pred Lando in 1:38 pred Vlasovom. Almeida, Pogačarjev moštveni kolega pri ekipi Emiratov, je eden redkih, ki zaostaja za manj kot dve minuti.

Novo poglavje v zgodovini

Kljub izzivom, ki jih je prinesel dež, je Pogačar po etapi povedal, da mu takšne razmere ne predstavljajo večje ovire, kar priča o njegovi izjemni prilagodljivosti in odločnosti. Njegova zmaga je dodala novo poglavje v zgodovino slovenskih uspehov na Dirki po Kataloniji, saj je postal peti Slovenec, ki je osvojil etapo na tej dirki.

Dan se je začel lepo skoraj s poletnim vremenom, zadnjo uro in pol pa je padal mrzel dež. Pogoji so bili težki. Na žalost smo že zjutraj izgubili Jaya Vinea, tako da je veliko dela padlo na Domna Novaka. Res kapo dol. Noro, kaj dela zadnje čase. Tudi Felix je imel težave z želodcem, a je dal vse od sebe, da smo prišli do klanca dokaj sveži. Soler in Almeida sta narekovala hud tempo. Čeprav je Almeida dejal, da se ne počuti dobro, je na koncu dal vse od sebe. V enem trenutku sem pomislil, da bova šla skupaj do vrha, a je rekel, da ne more hitreje. Tako sem približno sedem kilometrov pred koncem šel sam. Vedel sem, da bo dolga, toda imel sem dobro podporo v radijski zvezi.

Tadej Pogačar

Beg dneva, v katerem je sodelovalo šest kolesarjev, je pritegnil pozornost že na začetku, vendar je prava drama sledila, ko sta iz glavnine skočila Pogačar in Domen Novak, ki sta za kratek čas uspela uiti nadzoru peletona. Pogačarjev opis njunega pobega in nenavadnega načina, kako sta začasno izginila iz vidnega polja glavnine, dodaja še eno zanimivo anekdoto k tej etapi.

Etapa je ponudila tudi napetost v boju za preostala mesta, saj sta se Jimmy Janssens in Samuel Fernandez izkazala z dolgim pobegom, ki pa se je končal pred začetkom ključnega vzpona, ko je bila njuna prednost premagana.

Organizatorji obljubljajo, da bo naslednja etapa še zahtevnejša, s še eno gorsko etapo, ki bo vključevala dva vzpona ekstra kategorije in enega prve kategorije, s skupno 3925 višinskimi metri. Ta napoved obljublja še več dramatičnih trenutkov in izjemnih predstav v boju za skupno zmago.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona