Pogačar s tretjo zmago dominira v Kataloniji

Tadej Pogačar [Foto: Volta a Catalunya X]

Pogačar s tretjo zmago dominira v Kataloniji

Tadej Pogačar je s svojo tretjo zmago na Dirki po Kataloniji še enkrat dokazal, da je v izjemni formi, tokrat z zmagoslavjem na zahtevni gorski etapi. Za razliko od prejšnjih zmag je svoj zmagovalni napad izvedel že 30 kilometrov pred ciljno črto, kar je dodalo še večji pečat njegovi dominaciji na tekmovanju. Šesta etapa, ki velja za kraljevsko, je bila izjemno zahtevna, in sicer z več kot 4000 metri skupnega vzpona razporejenega čez pet kategoriziranih vzponov.

Pogačar je ključni trenutek napada izbral na predzadnjem vzponu, Collado de Sant Isidre, kjer je s približno 30 kilometri do cilja ostalim kolesarjem ušel. Le Mikel Landa mu je uspel slediti, a je kasneje tudi on zaostal, ko ga je 15 kilometrov pred ciljem ujel Egan Bernal. Skupaj sta prevozila zadnje kilometre, a Pogačar je ciljno črto prečkal s prednostjo 57 sekund.

“Etapa je bila res težka, dobro smo kontrolirali, na najtežjem klancu dneva je Visma skušala s hitrejšim tempom, šlo je res težko, zato smo narekovali ritem do naslednjega klanca. Tam je najprej napadel Movirstar, sam sem šel v protinapad, ostalo pa je zgodovina. Zadnji klanec je bil res lep, priznam pa, da sem že precej trpel.”

Tadej Pogačar

Impresivna prednost

Pogačar je po zmagi, ki je njegova 67. profesionalna, opisal etapo kot izjemno zahtevno in priznal, da je na zadnjem vzponu že močno trpel. V skupnem seštevku ima sedaj že impresivno prednost pred Lando, kar kaže na njegovo prevlado na dirki. Med etapo je bilo nekaj zanimivih trenutkov, med drugim napad Estebana Chavesa na vzponu Coll de Pradell, a so bili ti poskusi hitro nevtralizirani. Prvi del etape je zaznamoval pobeg Hugh Carthyja in Bauke Mollema, ki sta bila kasneje ujeta.

Pogačar, ki je pred etapo izrazil željo, da bi v karieri zmagal na vseh sedmih elitnih enotedenskih dirkah, je s to zmago še utrdil svoj položaj v kolesarskem svetu. Primož Roglič, ki trenutno velja za najuspešnejšega v tej ambiciji, Pogačarju ostaja glavni tekmec. Dirka po Kataloniji se bo zaključila v nedeljo z etapo po Barceloni, ki tradicionalno vključuje vzpone na Montjuic, kar navdušencem obljublja še en dan kolesarskega spektakla.

[Vit: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Volta a Catalunya X