Pogačar z dvojno zmago dominira v gorski etapi

Tadej Pogačar [Foto: Zajem zaslona]

Pogačar z dvojno zmago dominira v gorski etapi

V zahtevni gorski etapi, ki je vključevala dva prelaza ekstra kategorije, se je slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) ponovno izkazal s svojo močjo in vzdržljivostjo, saj je zmagal že drugo etapo zapored. Pogačarjeva zmaga je sledila njegovi impresivni predstavi na vzponu na Vallter, kjer je dosegel svojo 65. zmago med profesionalci. Kot izrazit favorit etape je svojo vlogo potrdil z velikim naskokom, saj je drugouvrščenega Landu pustil za seboj za celih 48 sekund, s čimer si je v skupnem seštevku zagotovil prednost 2:27. S tem dosežkom je postal prvi kolesar po Nacerju Bouhanniju, ki je na katalonskem krogu uspel zmagati na dveh zaporednih etapah.

Etapo so zaznamovali tudi težki vzponi, med katerimi so kolesarji skupaj premagali 3925 višinskih metrov. Med ključnimi točkami etape so bili trije klanci, vključno z izjemno dolgim vzponom na Port de Canto (25,5 km; 4,2-odstotni; 1715 mnv) in ciljnim vzponom na Port Aine (18,4 km; 6,7-odstotni; 1960 mnv), oba zunaj kategorije. Ključni trenutek etape se je zgodil na ciljnem vzponu, kjer se je odvila odločilna bitka za zmago.

Ekipa UAE Emirates je igrala ključno vlogo pri uspehu Pogačarja, saj je narekovala tempo v glavnini na vznožju Port de Canto, kar je pripeljalo do hitrega ulova ubežne skupine kolesarjev. To je omogočilo, da je ekipa Visma Lease a Bike prevzela vodstvo in pomagala oblikovati zaključek etape, ki je še enkrat potrdil Pogačarjevo dominanco v gorskih etapah.

Landa je prvi napadel, jaz pa sem šel mimo, ker sem videl, da se je ustvarila razlika. Pomislil sem, da sem mogoče napadel prezgodaj, vendar sem imel dober ritem, do zadnjih dveh kilometrov sem lahko dobro odrinil. Bil sem že pošteno utrujen, a mi je uspelo dobro končati.

Tadej Pogačar

Ko se začne akcija

Kljub mirnemu začetku na ravnini, kjer je leteči šprint pri Rialpu osvojil Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), je prava akcija sledila na zadnjem vzponu dneva – Port Aine. V odločilnih trenutkih etape, 7,4 km pred ciljem, je napad izvedel Mikel Landa (Soudal Quick-Step). Pogačar je takoj odgovoril in skupaj sta pobegnila, nato pa je Pogačar sam prevzel vodstvo in ostal nepremagljiv do cilja.

Slovenski kolesar je svojo prednost 6 km pred ciljem povečal na 16 sekund in brez težav prilepil še dodatnih 48 sekund prednosti pred drugouvrščenim Lando v skupnem seštevku. Tako je Pogačarju uspelo nadgraditi svojo prednost in utrditi vodstvo na dirki. Po etapi je priznal, da je ob Landovem napadu pomislil, da je morda šel v akcijo prezgodaj, a je hitro ugotovil, da je lahko vzdrževal močan tempo do konca. Izpostavil je tudi trdo delo svojih ekipnih kolegov, ki so mu pomagali do zmage.

Za Domna Novaka (UAE Emirates) je bila etapa težja, saj je prispel v cilj na 165. mestu z zaostankom 33 minut in 37 sekund, kar ga uvršča na isto mesto tudi v skupnem seštevku. Dirka se zdaj začasno odmika od gorskih izzivov, saj sta naslednji dve etapi namenjeni sprinterjem, preden se kolesarji v soboto ponovno soočijo z zahtevno gorsko etapo, zaključek pa bo v nedeljo s klasičnimi krogi po Barceloni in vzponi na Montjuic.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona