Pogajanja kmetov in vlade: Iskanje rešitev za prehransko varnost

Mateja Čalušič [Foto: MKGP RS X]

Pogajanja kmetov in vlade: Iskanje rešitev za prehransko varnost

Na današnjih pogajanjih, ki so združila ključne figure slovenske kmetijske politike, je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić skupaj z ministrom za naravne vire Jožetom Novakom in predstavniki ministrstva za finance, obravnavala zahteve kmetijskih organizacij. Poudarek je bil na iskanju rešitev za protestne zahteve kmetov, ki segajo onkraj pristojnosti samo kmetijskega ministrstva. Ministrica Čalušić je izpostavila: “Že od nastopa svoje funkcije 12. januarja sem se seznanila z zahtevami kmetov in se zanje zavzela, da bi poskrbeli za prehransko varnost, da bomo kmetu omogočili, da kmetuje na dostojen način.”

Sestanek je potekal dalj časa, kot je bilo sprva načrtovano, a je po besedah ministričinih končal z obetavnimi rezultati. Vladna stran je predstavila sedem točk svojih zahtev, ki so deloma že v realizaciji, deloma pa še čakajo na izvedbo. Ministrica je izrazila zadovoljstvo nad doseženim napredkom in izpostavila, da so kmetijske organizacije pozvane k preučitvi vladnih predlogov z namenom, da do ponedeljka podajo svoje odgovore in predloge za nadaljnje korake. V primeru dogovora se obeta pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev, s čimer bi se izognili nadaljnjim zapletom, kot je možna blokada prometa s traktorji.

“Na protestne zahteve smo odgovorili, smo izredno zadovoljni s tem, kar smo naredili in kar smo dali na mizo. Vse kmetijske organizacije smo pozvali, naj do ponedeljka preučijo naše zahteve in podajo svoje odgovore ter kakšni so nadaljnji koraki. V kolikor se bomo do ponedeljka uspeli dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev.” 

Mateja Čalušič

Kmetje optimistični

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), je po srečanju izrazil optimizem. Žveglič je poudaril: “Dobili smo izhodišča na naše zahteve. Zadeve moramo pogledati, tudi s strokovne plati, prav tako jih bodo pregledali naši organi in organizacije. Kot smo obljubili ministrici, bomo do ponedeljka dali odgovor.” Predstavniki kmetov so bili zadovoljni z možnostjo novih vstopov v kmetijsko-okoljske ukrepe in z vzpostavitvijo protokola z ministrstvom za naravne vire glede umeščanja infrastrukture na kmetijska zemljišča. Vendar pa so izpostavili tudi nekaj kritičnih točk, kot so plačila za pristojbine za gozdne ceste in obdavčitev izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD), kjer še vedno iščejo skupne rešitve.

Kljub napredku v pogajanjih Žveglič poudarja, da priprave na protest nadaljujejo in da bo končna odločitev o njegovi izvedbi znana v ponedeljek. V primeru, da do dogovora ne pride, je napovedan protest za torek ob 11. uri v Ljubljani, kjer bi kmetje s traktorji simbolno opozorili na svoje zahteve pred poslopji ministrstev in Trgom republike. Ta dogodek bi nedvomno opozoril na nujnost iskanja trajnih rešitev za izzive, s katerimi se sooča slovensko kmetijstvo, in testiral odločenost vladnih organov za dialog in sodelovanje s kmetijskim sektorjem.

Kmetje napovedujejo protest: V Ljubljano bo prihrumelo 2000 traktorjev

Kmetijske organizacije v Sloveniji, pod vodstvom sindikata kmetov, so napovedale množičen protest, ki bo 19. marca zasedel ulice Ljubljane. Z zahtevo po spremembah v kmetijski politiki in zakonodaji se bodo kmetje zbrali s traktorji in panoji pred različnimi ministrstvi, vključno s Trgom republike. “Pozivamo na mirne, kulturne proteste, saj menimo, da smo kmetje kulturni in ne pričakujemo nekih izgredov,” je pojasnil predsednik sindikata kmetov Anton Medved… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: MKGP RS