Pogajanja med vlado in Fides se nadaljujejo

ByA.K.

12. januarja, 2024 , , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Pogajanja med vlado in Fides se nadaljujejo

Vladna pogajalska skupina je včeraj posredovala svoj predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev sindikatu Fides, ki je v torek začel opozorilno stavko. Kljub temu, da je vladni predlog vseboval celovite rešitve za stavkovne zahteve sindikata, Fides stavke ni preklical. Po prejemu vladnega predloga je sindikat Fides napovedal, da bodo predlog temeljito proučili do konca sobote in pripravili svoj protipredlog. Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek ob 12. uri.

Vladna stran je izrazila optimizem glede doseženja dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani in bo prispeval k boljšemu javnofinančnemu stanju države ter izboljšanju razmer v zdravstvu. Ob tem so opozorili, da je stavka, napovedana za 15. januar, nepotrebna, saj se je vlada doslej ustrezno odzivala na podpisane zaveze in se je pripravljena pogajati ločeno, kot je določeno v stavkovnem sporazumu iz januarja 2023.

Predstavniki sindikata Fides so izrazili zaskrbljenost, da bi stavka podaljšala čakalne dobe in otežila dostop do zdravstvenega sistema. Kljub temu so zavrnili vladni predlog za preklic stavke, saj menijo, da ta ne zadostuje njihovim zahtevam. Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom Fides potekajo že od srede. Sindikat Fides od vlade pričakuje predlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, med drugim pa poudarjajo nujnost odprave plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

vir; Foto: Pexels; Portal24