Pogajanja med vlado in Fidesom brez napredka: Zdravniki napovedali zaostritev stavke

Foto: Freepik

Pogajanja med vlado in Fidesom brez napredka: Zdravniki napovedali zaostritev stavke

Tudi današnja pogajanja med vlado in Zdravniškim sindikatom Fides niso prinesla napredka. Po besedah vlade Fides ne pristaja na dogovor brez takojšnjih finančnih učinkov, kar je povzročilo zastoje v pogajanjih. Sindikat Fides pa je prav tako nezadovoljen s potekom pogajanj in bo na torkovem stavkovnem odboru predlagal zaostritev stavke.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, Damjan Polh, je po pogajanjih poudaril: “Tako kot že mnogokrat doslej to niso bila pogajanja, to je bila izmenjava stališč. Mislim, da nas vlada ne jemlje resno, zato mora prevzeti odgovornost sam premier.” Po njegovem mnenju bi predsednik vlade, Robert Golob, moral priznati napake vlade in skušati rešiti situacijo v dobrobit vseh sodelujočih na pogajanjih.

Sindikat se bo v torek dopoldne sestal na glavnem stavkovnem odboru, kjer bodo predlagali zaostritev stavke. Po besedah Polha je odziv zdravnikov na poziv k zbiranju preklicev soglasij za nadurno delo množičen, saj je že več kot polovica zdravnikov umaknila svoje soglasje. “Zdravnice in zdravniki bomo na novo pridobljeni prosti čas namenili družinam. Vlada pa naj ta čas nameni za razmislek o prioritetah,” so ob tem dodali.

Ministrica za pogajanja nima mandata

Člani Fidesa so sicer večkrat pozvali ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, naj se udeleži pogajanj. Ministrica je pojasnila, da za to nima mandata. Po besedah Polha pa vladna pogajalska skupina zagotavlja, da je ministrica stalno obveščena o vsem dogajanju na pogajalskih sejah. Polh se zato se čudi, da se pogajanj ne udeleži.

Glede na besede namestnika vodje vladne pogajalske skupine, Denisa Kordeža, se obe strani še vedno vrtita okoli datuma uveljavitve finančnih učinkov, torej dvigov plač. Vlada ne želi pristati na parcialne dogovore s katerimkoli sindikatom, ki bi prinesel finančne učinke pred 1. januarjem 2025.

Naslednja pogajanja bodo potekala v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa. “Srčno upamo, da pridemo do napredka in da tudi Fides končno razume, da ne glede na to, kdo sedi nasproti njih, so stališča pač enaka,” je povedal Kordež. O vsebini ponujenega ni želel govoriti, je pa poudaril, da so bile vladne ponudbe konkretne.

Sindikat Fides je stavko začel 15. januarja, trajala pa bo do preklica. Med njihovimi zahtevami so ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odprava plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

vir; Foto: Freepik; Portal24