Pogajanja o premirju v Gazi bi se lahko nadaljevala, vojna Izraela s Hamasom se nadaljuje

Gaza, Izraelske vojaške sile [Foto: Zajem zaslona YT/PBS News]

Pogajanja o premirju v Gazi bi se lahko nadaljevala, vojna Izraela s Hamasom se nadaljuje

Možnosti za nadaljevanje pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi so se povečale, čeprav se spopadi med Izraelom in Hamasom nadaljujejo. V soboto je Izrael izvedel nove zračne napade, v katerih je bilo po navedbah palestinskih zdravnikov ubitih več kot 40 ljudi, poroča Reuters. Kljub temu je uradnik, seznanjen s potekom pogajanj, izjavil, da se bodo pogovori nadaljevali naslednji teden.

Vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad se je sestal z vodjo Cie in katarskim premierjem, da bi razpravljali o nadaljevanju pogovorov. Reuters sklicujoč se na neimenovani vir poroča, da se bodo pogajanja začela naslednji teden na podlagi novih predlogov, ki jih posredujeta Egipt in Katar, z aktivno udeležbo ZDA.

Nasprotujoče si Izjave

Uradnik Hamasa je kasneje zanikal poročanje izraelskih medijev, da se bodo pogovori nadaljevali v torek v Kairu. Za Reuters je povedal: “Ni datuma.” Po več kot sedmih mesecih vojne v Gazi so posredniki poskušali doseči preboj, vendar so bile zahteve obeh strani zelo različne. Izrael je zahteval izpustitev talcev, ki jih drži Hamas, medtem ko je Hamas zahteval konec vojne in izpustitev palestinskih zapornikov v Izraelu.

Izraelska ofenziva v Gazi se je nadaljevala, da bi uničila militantno skupino Hamas, čeprav je vrhovno sodišče Združenih narodov v petek ukazalo Izraelu, naj preneha z napadi na južno mesto Gaza. Izraelski napadi so v zadnjih dneh povzročili smrt več kot 40 ljudi.

Humanitarna kriza

Palestinski zdravstveni delavci so poročali o novih izraelskih zračnih napadih na severu Gaze, ki so ubili najmanj 17 ljudi. Abu Mohammad, prebivalec Gaze, je za Reuters povedal, da se je z družino zatekel v šolo, ko je izraelski izstrelek zadel dvorišče, kjer so ženske pripravljale kruh. “Mirno smo sedeli, nato pa je prišlo do eksplozije,” je povedal. Poročal je o več mrtvih in dodal: “Tudi šole niso več varne.”

Izraelska vojska je sporočila, da preučuje poročilo o napadu na šolo. Palestinski zdravniki so povedali, da je bilo prejšnji dan po vsej Gazi ubitih 45 Palestincev. Ne razlikujejo med civilnimi in vojaškimi žrtvami. V izraelski ofenzivi je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih skoraj 36.000 Palestincev. Izrael je operacijo začel kot odgovor na napad militantov pod vodstvom Hamasa, ki so 7. oktobra napadli južne izraelske skupnosti, po izraelskih podatkih ubili okoli 1200 ljudi in zajeli več kot 250 talcev.

Vojaške operacije

Hamas in manjša oborožena skupina Islamski džihad sta sporočila, da so njuni borci izstrelili protitankovske rakete in minometne bombe na izraelske vojake na severu. Izraelska vojska je sporočila, da so njene enote v severnem okrožju Jabalia ubile na desetine skrajnežev v bližnjih bojih in zračnih napadih. Tamkajšnji prebivalci so povedali, da so izraelski tanki uničili na desetine hiš, trgovin in cest.

Južneje je izraelska vojska sporočila, da je v petek ubila skrajneže, podrla del Hamasovega sistema predorov in našla skladišča orožja v Rafi. Rafah je postala zatočišče za Gazance, ki so bežali pred boji drugje. Potem ko je tarča postala tudi Rafah, je več sto tisoč Palestincev zbežalo iz mesta. Doslej so spopadi potekali na južnem robu Rafe in v vzhodnih okrožjih, stran od najbolj naseljenih območij.

Petkova sodba Meddržavnega sodišča (ICJ) je zavezujoča, vendar so bile njegove sodbe v preteklosti pogosto prezrte, saj sodišče nima izvršilnih pooblastil. Izraelski uradniki so v soboto povedali, da odredba svetovnega sodišča ne izključuje vseh vojaških akcij na tem območju.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT/PBS News