Pogosto vprašanje: Ali masaže proti celulitu res delujejo?

ByA.K.

19. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Ali masaže proti celulitu res delujejo?

Celulit je težava, ki prizadene mnoge ženske po vsem svetu, ne glede na starost, etnično pripadnost ali telesno pripravljenost. Pojavi se v obliki vdolbinic ali “kraterjev” na koži, predvsem na stegnih, zadnjici in trebuhu, ter ustvarja nezaželen videz. Pojav je posledica normalne maščobe, ki pritiska na vezivno tkivo pod površino kože in mnogim ženskam povzroča negativno podobo telesa, čeprav sam po sebi ni škodljiv za zdravje.

Kaj je masaža proti celulitu?

Masaža proti celulitu je obravnavana kot naravni pristop k odpravi te težave. Z izvajanjem močnega pritiska na prizadeta območja, te masaže obljubljajo razgradnjo toksinov in maščob ter izboljšanje krvnega obtoka. Teorija je, da je s fizično manipulacijo mogoče maščobne celice enakomerno prerazporediti pod kožo, kar zahteva precejšen pritisk in lahko povzroči bolečino.

Delovanje masaže proti celulitu

Vprašanje, ki se poraja, je, ali so te masaže dejansko učinkovite pri odpravljanju celulita. Mnoge ženske poročajo o začasnih izboljša. Ameriška akademija za dermatologijo pa opozarja, da sedanje masažne tehnike ne naslavljajo temeljnih strukturnih vzrokov celulita. Zato je težko pričakovati kaj več kot minimalne in kratkotrajne rezultate.

Čeprav se ideja o preprostem in sproščujočem načinu za odpravo celulita sliši privlačno, realnost kaže drugače. Masaže proti celulitu lahko zagotovijo začasno olajšanje, vendar kot učinkovita dolgoročna rešitev žal ne zadoščajo. So lahko boleče in pogosto prinesejo le majhno izboljšanje videza celulita. Torej, čeprav je masaža lahko del wellness rutine za sprostitev in počutje, kot zanesljiva metoda za odpravo celulita morda ni najboljša izbira.

V iskanju učinkovitih rešitev proti celulitu je ključnega pomena razumevanje, da bo morda potreben celostnejši pristop, vključno s spremembami življenjskega sloga, prehrane in redne telesne aktivnosti. Kot vedno, preden se odločite za katero koli metodo zdravljenja, je priporočljivo posvetovanje z zdravstvenim strokovnjakom, ki bo lahko ponudil nasvete, prilagojene vašim individualnim potrebam in ciljem.

[Vir: westlakedermatology.com]; Portal24; Foto: Freepik