Site icon Portal24

Pogovori o odkupu slovenske pšenice

FILE PHOTO: Ears of wheat are seen in a field near the village of Zhovtneve, Ukraine, July 14, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo/File Photo

Ministrica Irena Šinko je danes opravila sestanke z deležniki na temo odkupa slovenske pšenice.

Minuli konec tedna je bila na vladi sprejeta odločitev, da se kmetom preko Zavoda za blagovne rezerve z namenom zadržanja slovenskega pridelka doma ponudi možnost za odkup letošnjega pridelka pšenice. Slovenija bi si s tem zagotovila ustrezne količine pšenice, ki bi vplivala na večjo prehransko varnost. Kmetje pa bi imeli zanesljivega kupca. Slovenija bi tako v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami.

Vodstvo MKGP je zato danes s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, predstavniki posameznih zadrug, Sindikata kmetov Slovenije, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, predstavniki nekaterih živilskopredelovalnih podjetij in Zveze podeželske mladine Slovenije, izmenjalo informacije o stanju pšenice v Sloveniji, kakovosti, količini, skladiščnih prostorih in izhodiščnih cenah na trgu. Pogovori so potekali tudi glede možnosti odkupa s strani Zavoda za blagovne rezerve, ki bi v imenu države vodil postopek odkupa in skladiščenja pšenice.

Vir: MKGP RS

Foto: Reuters

Exit mobile version