Polenta z gobami in zelišči

ByA.K.

18. novembra, 2022
Polenta z gobami in zelišči

Polenta z gobami in zelišči je slasten in preprost obrok. Pri jedi upoštevajte, da sta na voljo dve vrsti polente (ali koruzne moke) – hitra ali instant različica in tradicionalna, počasi kuhajoča se. Za večino namenov se mi zdi hitra polenta dovolj dobra. Za to jed lahko uporabite enega ali drugega. Iz navedenih količin boste dobili dva obroka.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 4 žlice olivnega olja 
  • 350 g mešanih zelo velikih gob, prepolovljenih
  • 2 stroka česna, strta
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 1 žlica sesekljanega timijana 
  • 1 žlica olja iz tartufov
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 80 g polente (instant ali tradicionalne)
  • 80 g naribanega parmezana
  • 30 g masla
  • 1 žlička drobno sesekljanega rožmarina
  • 1 žlica sesekljanega čemaža
  • 100 g Taleggia (odstranjene lupine), narezanega na 1 cm velike rezine
  • sol in črni poper
Postopek priprave:

V veliki ponvi segrejte polovico oljčnega olja. Ko se segreje, dodajte polovico gob in nekaj minut pražite ali dokler niso kuhane. Me mešajte jih veliko, da bodo lepo karamelizirale. Odstranite iz ponve in ponovite s preostalimi gobami in oljem.

Vrnite vse gobe v ponev in dodajte česen, pehtran, timijan, olje iz tartufov ter nekaj soli in popra. Naj bo na toplem

Zavrite juho. Počasi vmešajte polento, nato zmanjšajte ogenj na minimum in kuhajte ob stalnem mešanju. Polenta je pripravljena, ko zapusti stene ponve, vendar je še tekoča. Če uporabljate instant polento, to ne sme trajati več kot 5 minut; pri tradicionalni polenti lahko traja do 50 minut (če se vam zdi, da je suha, dodajte še malo jušne osnove ali vode, vendar le toliko, da ostane gosta kaša). 

Žar segrejte na visoko. Ko je polenta pripravljena, vanjo vmešajte parmezan, maslo, rožmarin in polovico čebulice. Začinite s soljo in poprom. Polento razporedite po toplotno odporni posodi in dodajte Taleggio. Postavite pod žar, dokler se sir ne stopi. Odstranite, nadevajte z gobami in njihovim sokom ter vrnite na žar, da se segreje. Postrezite vroče, okrašeno s preostalimi zelišči.

Dober tek!

Vir in foto