Poleti je sonce bolj nevarno, NIJZ za primerno zaščito svetuje to

ByAna Koren

14. junija, 2024 , , , ,
Poletje [Foto: Freepik]

Poleti je sonce bolj nevarno, NIJZ za primerno zaščito svetuje to

Čeprav imamo v začetku junija še bolj jesensko vreme, bomo kmalu prižigali klime, saj napovedi kažejo, da se bo ozračje hitro segrelo na čisto prave poletne temperature. Kljub temu, da tiste prave vročine še ne občutimo, pa je zelo pomembno da se zavedamo, kako močno je že sonce in poskrbimo za pravo zaščito. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem opozarjajo, da v Sloveniji opažajo porast pojavnosti kožnega raka, zato je preventiva toliko bolj potrebna.

Za vzdrževanje zadostne ravni vitamina D je dovolj le nekaj minut izpostavljenosti soncu na teden, zato namensko izpostavljanje soncu za dlje časa resnično ni potrebno in nam lahko škoduje, priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Zaščita pred soncem je tako bistvena za naše zdravje in ni zgolj modni trend ali skrajnost. Prekomerno izpostavljanje soncu ima številne negativne posledice, vključno s povečanim tveganjem za kožnega raka, prezgodnje staranje kože in poškodbe oči.

Najpogostejše posledice prekomerne izpostavljenosti soncu vključujejo sončne opekline, ki lahko povzročijo akutno poškodbo kože. Dolgoročno, prekomerno izpostavljanje UV sevanju prispeva k prezgodnjemu staranju kože, kot so gube in izguba elastičnosti. Eden izmed ključnih dejavnikov prekomerne izpostavljenosti soncu pa je tveganje za razvoj kožnega raka, vključno z melanomom, ki je najnevarnejša oblika. UV sevanje lahko povzroči tudi očesne težave, kot so katarakta in poškodbe roženice. Zato je zelo pomembno, da se pred soncem ustrezno zaščitimo.

Na NIJZ pravijo, da v zadnjih letih opažajo porast pojavnosti kožnega raka, kar da je zaskrbljujoč trend. Zato so toliko bolj pomembne akcije ozaveščanja javnosti o vseh preventivnih ukrepih, kot so redna uporaba zaščitnih krem in izogibanje izpostavljanju soncu v času najmočnejšega UV sevanja.

UV indeks pomeni intenzivnost, SPF faktor pa zaščito

UV indeks je merilo intenzivnosti ultravijoličnega sevanja, ki doseže površino Zemlje, pomeni pa tveganje za poškodbe kože in oči, če se prekomerno izpostavljamo soncu. Indeks je razdeljen v kategorije od nizkega do ekstremnega, kar nam pomaga razumeti, kdaj in kako se moramo zaščititi. Na primer, pri UV indeksu nad 3, je priporočena uporaba zaščitnih krem, sončnih očal in pokrival, prav tako pa nam redno spremljanje UV indeksa omogoča, da prilagodimo svoje aktivnosti na prostem in se izognemo škodljivim učinkom UV sevanja.

Na kremah za zaščito pred soncem je zapisana številka SPF (ang. sun protection factor), ki označuje, koliko UVB sevanja krema blokira. Na primer, SPF 30 blokira približno 97 odstotkov UVB žarkov, medtem ko SPF 50 blokira približno 98odstotkov. To pomeni, da višja številka SPF zagotavlja večjo zaščito. Vendar pa ni dovolj, da kremo nanesemo enkrat na dan – priporočeno je, da si jo namažemo vsaki dve uri ali pogosteje, če se na primer potimo ali kopamo, saj krema s tem izgubi učinkovitost. V gorah je UV sevanje močnejše zaradi višje nadmorske višine, zato je še posebej pomembno uporabljati visok SPF in nositi zaščitna oblačila ter očala.

Portal24; Foto: