Načrtovanih je devet novih obsežnejših obnovitvenih del. Med drugim bodo dokončali rekonstrukcijo priključka Leskoškove ceste na ljubljansko severno obvoznico, obnovili del vozišča dolenjske in primorske avtoceste ter del istrske hitre ceste.

Kje?

Rekonstrukcija priključka Leskoškova cesta v Ljubljani v polni priključek na severni ljubljanski obvoznici se je začela konec lanskega septembra. Dokončanje vseh del je načrtovano do konca novembra.

Poleti se bo predvidoma začela obnova še preostalega odseka severne ljubljanske obvoznice Zadobrova–Šmartinska–Tomačevo. Promet bo med deli urejen po enem vozišču, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, so zapisali na Darsu. Ostale odseke so obnovili v preteklih letih.

V poletnih mesecih bo stekla tudi obnova vozišča dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem. Tudi na tem odseku bo promet med deli potekal po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Istrska hitra cesta

Jeseni je predviden začetek obnove istrske hitre ceste med mednarodnim mejnim prehodom Škofije in razcepom Sermin. Promet bo med deli urejen po polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Dars za jesen načrtuje tudi začetek obnove vozišča na odseku vipavske hitre ceste Vogrsko–Šempeter–Vrtojba. Promet bo med deli urejen po polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Jeseni se bo predvidoma začela tudi sanacija viaduktov Podmežakla na odseku gorenjske avtoceste Hrušica–Lipce. Večina obnove bo opravljena prihodnje leto. Med deli bo promet urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, saj je to območje ceste brez odstavnih pasov.

Gorenjska in pomurska avtocesta

Na gorenjski avtocesti bodo jeseni preplastili tudi vozišče na odseku Lipce–Lesce–Brezje. Promet bo med deli še vedno potekal po dveh, sicer zoženih pasovih v vsako smer vožnje.
Na štajerski avtocesti med Slovenskimi Konjicami in Dramljami bodo nadgradili predore in rekonstruirali vozišče ter objekte. Dela bodo trajala vsaj dve gradbeni sezoni, so pojasnili na Darsu. Letos bodo začeli pripravljalna dela, glavna pa bodo opravili prihodnje leto in leta 2024. Promet bo med pripravljalnimi deli urejen po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, med glavnimi pa po enem pasu v vsako smer vožnje.

Na odseku pomurske avtoceste med Sv. Jurijem ob Ščavnici in Vučjo vasjo bo do začetka julija predvidoma končana obnova cestišča, ki se je začela na začetku maja letos.

Dolenjska avtocesta

Preplastitev vozišča na odseku dolenjske avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo bo stekla predvidoma jeseni. Promet bo med deli urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Dars načrtuje tudi obnovo vozne površine na odseku primorske avtoceste med Divačo in Kozino. Dela bodo stekla jeseni, promet pa bo ta čas urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Kot so spomnili na Darsu, je poleg naštetih del trenutno v teku tudi obnova nadvoza na Podutiški cesti čez severno ljubljansko obvoznico med priključkoma Ljubljana Šiška in Ljubljana Podutik. Naročnik del je Mestna občina Ljubljana, Dars pa sofinancira obnovo nadvoza.

Postopki javnih naročil za izbiro izvajalcev obnovitvenih del so po Darsovih pojasnilih večinoma v teku in še niso končani.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

By A.K.

Komentar: