Poletni vozni red v avtobusnem prometu: Kaj prinašajo spremembe?

Avtobus [Foto: Pexels]

Poletni vozni red v avtobusnem prometu: Kaj prinašajo spremembe?

Z začetkom poletnih počitnic so avtobusi mestnega in medkrajevnega potniškega prometa po državi prešli na poletni vozni red, ki bo v veljavi do 31. avgusta 2024. Potniki lahko od 26. junija pričakujejo redkejše vožnje mestnih in medkrajevnih avtobusov. Natančnejše informacije o novih voznih redih so na voljo na spletnih straneh izvajalcev, kot sta ljubljanski LPP in mariborski Marprom.

Poseben prevoz na Pohorje V Mariboru so od sobote na voljo tudi posebne prevozne storitve z minibusoma iz Ruš in Hoč na Pohorje. Minibusa, opremljena s prikolico za kolesa, bosta do 1. septembra vozila ob sobotah, nedeljah in praznikih, ob ugodnih vremenskih razmerah pa bosta opravila pet voženj dnevno.

Novi model medkrajevnih avtobusnih linij S 1. julijem bo začel veljati tudi nov model medkrajevnih avtobusnih linij. Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, ki je novembra lani prevzela pristojnosti za upravljanje javnega potniškega prometa v državi, je sporočila, da bo nov model odpravil pomanjkljivosti določenih medkrajevnih povezav in težave potnikov. Nov vozni red bo povečal število odhodov avtobusov ter uvedel sistem taktnih voznih redov, kar naj bi zmanjšalo prezasedenost avtobusov na nekaterih linijah.

Uvedba novih koncesij

Z novimi voznimi redi za medkrajevne avtobuse se bodo začele izvajati tudi nove koncesije za izvajanje javne službe v linijskem prevozu potnikov. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je lansko jesen podpisalo pogodbe s štirimi izbranimi koncesionarji: Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) in Nomago.

Vozni redi v železniškem prometu Vozni redi v železniškem prometu bodo do konca leta 2025 ostali nespremenjeni, saj Slovenske železnice vozne rede pripravijo za leto in pol vnaprej. Direktor družbe Miran Sečki je izpostavil, da so pri sestavljanju novih voznih redov avtobusov upoštevali tudi predvideni železniški vozni red.

Dodatne informacije in preverjanje voznih redov dobite tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels