Policija bo okrepila prisotnost na meji v Rigoncah, ograja ostaja, predsednica države nasprotuje

Policija bo okrepila prisotnost na meji v Rigoncah, ograja ostaja, predsednica države nasprotuje

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob nedavnem obisku v Rigoncah obljubil, da bo zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje na tem območju okrepljena prisotnost policije in da bo panelna ograja v Rigoncah ohranjena kljub temu, da je to v nasprotju s predvolilnimi obljubami vladnih strank in koalicijskim sporazumom, ki predvideva takojšnjo odstranitev ograje na meji s Hrvaško.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je bila v preteklosti do ograje na meji s Hrvaško kritična, je ponovno izrazila nasprotovanje tej odločitvi. Iz urada predsednice so sporočili, da po mnenju Pirc Musar ograja, še posebej žičnata, ni ustrezna rešitev za upravljanje migracijskih tokov. Dodali so, da je potrebno zasledovati načelo sorazmernosti in upoštevati voljo in želje lokalnega prebivalstva. “Predsednica ob tem podpira tudi poziv sosednji Hrvaški k učinkovitejšemu nadzoru zunanje schengenske meje,” so še navedli v uradu predsednice Pirc Musar.

Gibanje Svoboda in vodstvo vlade vztrajajo pri odstranitvi

V nasprotju z obljubo o odstranitvi ograje, ki jo je javno izrekel prvak Gibanja Svoboda Robert Golob pred volitvami in ki je bila zapisana tudi v koalicijskem sporazumu, je Poklukar ob obisku občine Osilnica izrazil veselje, da se uresničuje obljuba predsednika vlade Roberta Goloba, da se bo ograja odstranila. Poudaril je, da slovenska policija odstranitev nadomešča s prilagojenim načinom dela, večjo uporabo tehničnih sredstev in okrepljenim mednarodnim sodelovanjem.

“Čas je, da dokončno pospravimo ograjo, kajti v tem trenutku ne služi več tistemu namenu, za katerega je bila postavljena,” je poudaril Poklukar, kljub temu, da je napovedal ohranitev ograje v Rigoncah. Ta odločitev kaže na neskladje med obljubami in dejanji vladnih predstavnikov.

Stranka Gibanje Svoboda je v svojem Volilnem programu 2022 pod točko “ZA! Prenehanje z nesmiselnimi mejnimi politikami” zapisala: “Na meji bomo odstranili tehnične ovire ter jih nadomestili z dokazano učinkovitejšimi metodami, na primer daljinskim nadzorom.” Ko so se Robert Golob, Tanja Fajon (SD) in Luka Mesec pred lanskimi volitvami udeležili “soočenja političnih strank z ljudstvom” na Trgu republike, so na vprašanje, ali so za to, da bi še v tistem letu prišlo do odstranitve ograje, družno dvignili loparček z napisom, “DA”.

“Do konca leta bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji, saj so se izkazale za neučinkovite in nehumane. Na področju migracij je treba predvsem preganjati organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi,” lahko preberemo v koalicijski pogodbi, ki so jo maja lani podpisali prvaki koalicijskih Gibanja Svobode, SD in Levice.

Foto: STA

Portal24