Policija preiskuje korupcijo v tovarni Mercedes, gre za milijone

Mercedes [Foto: Pexels]

Policija preiskuje korupcijo v tovarni Mercedes, gre za milijone

Policija preiskuje korupcijo v tovarni Mercedes. Mercedes je za nemški BILD potrdil, da je podjetje v korupcijski škandal vpleteno zgolj kot žrtev. Glavni državni tožilec Aniello Ambrosio iz državnega tožilstva v Stuttgartu je bil konkretnejši: “Zaradi suma korupcije in prejemanja podkupnin pri gospodarskem poslovanju, preiskujemo dve osebi.”

Po podatkih, s katerimi razpolaga nemška revija Bild, gre za milijone evrov. V podjetniških krogih se govori o enem največjih razkritih primerov podkupovanja v koncernu Mercedes.

Po prvih poročilih je obtoženim uspelo s spretnimi zvijačami zagotoviti, da so določeni dobavitelji dobili naročilo in bili za to izdatno nagrajeni. 

Predstavnik Mercedesa Johannes Leifert, odgovoren za pravne zadeve pri Mercedesu, je dejal: “Mi smo oškodovanec v tem primeru in smo vložili pritožbo.” Državno tožilstvo v Stuttgartu je za to preiskavo zadolžilo Državno kriminalistično policijo (LKA) v Stuttgartu.

Policija je v Mercedes prišla konec prejšnjega tedna in preiskala tovarniške prostore v Sindelfingenu. Nato so osumljencem zasegli računalnike in mobilne telefone. Mnogi se sprašujejo, zakaj so najeli državno kriminalistično policijo in ne lokalne policije. Razpoložljivi podatki kažejo, da gre za zelo kompleksno korupcijo ogromnih razsežnosti, ki traja že več let. 

Medtem ko policijski strokovnjaki za gospodarski kriminal prečesavajo tovarno, predvsem nabavno službo, pri Mercedesu pravijo, da popolnoma podpirajo pristojne v preiskavi in ​​se vzdržijo nadaljnjih komentarjev. 

Spomnimo, Mercedesova tovarna v Sindelfingenu zaposluje 35.000 delavcev, njeni najpomembnejši izdelki pa so razred E in S ter električni EQS. Tam se nahaja tudi Mercedesov center za raziskave in razvoj. 

Foto: Pexels vir