Policija preiskuje nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani

Foto: PolicijaFoto: Policija

Policija preiskuje nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani

Policija je začela preiskovati nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani s strani Ministrstva za pravosodje, potem ko je razkrita razlika v ceni, ki jo je država plačala poslovnežu Sebastjanu Vežnaverju. Minister Vežnaver je stavbo kupil za šest milijonov evrov manj, kot je bila končna cena za državo, ki je znašala 7,7 milijona evrov.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je trdila, da je cena stavbe določena s pomočjo cenilcev in v skladu s predpisi. Vendar pa se je izkazalo, da ministrstvo ni naročilo svoje cenitve, temveč je sprejelo cenitev prodajalca. Poleg tega se je pojavilo vprašanje o datumu cenitve, saj je bil datum na dokumentu 13. december 2023, medtem ko je bil datum podpisa cenilca 21. avgust 2020.

Poleg tega se je izkazalo, da se kvadratura stavbe ni ujemala s prvotnimi meritvami. Pred nakupom je bila kvadratura izmerjena na 4603,50 kvadratnih metrov, medtem ko je bilo ugotovljeno, da ima stavba 5126,9 kvadratnih metrov površine v izmeri iz aprila 2021. Ministrstvo ni preverjalo kvadrature stavbe, temveč je sledilo navedbam iz izmere leta 2021.

Stavba na Litijski cesti bo zahtevala obsežno prenovo, preden bodo v njej lahko delovali Upravno, Delovno in socialno ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ocena stroškov prenove se giblje med dvema in tremi milijoni evrov. Vežnaver je ponudil državi, da prenovljeno stavbo kupi za več kot 16 milijonov evrov.

Ministrstvo za pravosodje je prejelo tudi druge ponudbe za nakup nepremičnin, vključno z nepremičnino na Ajdovščini v Ljubljani (približno 3000 kvadratnih metrov površine) in nepremičnino na Dalmatinovi 2a (približno 10 tisoč kvadratnih metrov površine), za katere so bile določene cene v višini 4,5 milijona evrov in 19 milijonov evrov.

vir; Foto: Policija; Portal24