Zaradi novinarskega vprašanja, ki ga je marca novinar Dnevnika naslovil na Policijo, je nekdanje vodstvo Policije pri tožilstvu naznanilo sum kaznivega dejanja.

Dnevnik poroča, da se je vprašanje nanašalo na sum izdaje varovane priče policista Roberta Javerška. Javeršek je bil tesni sodelavec nekdanjega šefa Policije Antona Olaja.

Pri Generalni policijski upravi je novinar Dnevnika marca preverjal, ali je Robert Javeršek v disciplinskem ali notranjevarnostnem postopku. Javeršek naj bi, po navajanju Dnevnika, na sojenju belokranjskim preprodajalcem heroina, kokaina in marihuane, med zaslišanjem v prisotnosti obdolžencev naštel imena vseh sodelujočih novomeških kriminalistov. Med njimi naj bi bilo tudi ime zaščitene priče.

Zoper Javerška je Policija takrat sprožila notranjevarnostni postopek. Postopek do danes še ni zaključen.  V pisnem odzivu na poročanje Dnevnika v marcu je Javeršek zapisal, da gre za podtikanje in da “zlonamerni očitki izhajajo iz prijave znane osebe, katere vsebino sem pisno in obrazloženo zavrnil pred delodajalcem ter pozval nadrejenega, da o obstoju elementov kaznivega dejanja krive ovadbe obvestijo Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu, kar je bilo tudi storjeno.” 

Tedanji šef Policije Olaj je ob tem, kako je informacija o očitkih zoper Javerška prišla do novinarja Dnevnika, sprožil tudi notranjevarnostni postopek. Sektor za notranje preiskave in integriteto, v okviru katerega je deloval Javeršek, je o tem obvestil tožilstvo.

Kdo naj bi Dnevnik seznanil z Javerškovim ravnanjem preiskuje Specializirano državno tožilstvo. Novinar Dnevnika je moral včeraj na razgovor na Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Oddelek deluje v okviru specializiranega državnega tožilstva.

Foto: Siol

By A.K.

Komentar: