Policija je začela preiskavo sporne razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor ustanove Pavel Car. Obstaja sum, da so dela svetovno znanih umetnikov, ki bi jih morali razstaviti, ponarejena. Do odprtja razstave zaradi ugovorov strokovne javnosti in ministrstva sploh ni prišlo

S Policijske uprave Ljubljana, so sporočili, da so začeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi prek drugih pristojnih institucij. V skladu z ugotovitvami bodo nato izvedli nadaljnje postopke.

V Narodnem muzeju Slovenije so povedali, da dokler poteka predkazenski postopek, zadeve ne morejo in ne smejo komentirati. Iz ministrstva za kulturo pa pravijo, da za zdaj dodatnih informacij nimajo.

Ker se je pojavil dvom o avtentičnosti del oz. njihovih certifikatov se je glede tega vnela burna javna razprava. Na ministrstvu so prejeli več zaskrbljenih pisem, zato so v muzeju odprtje razstave po sestanku z direktorjem muzeja na ministrstvu odpovedali.

Direktor zaupal v avtentičnost
Car je v sredini izjavi dejal, da so se v muzeju odločili, da ni čas za odprtje razstave, da pa sam verjame v avtentičnost del. Dan pozneje je odstopil z besedami, da je bil naiven, saj je vodenje razstave zaupal napačni osebi.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: BOBO

By A.K.

Komentar: