Politična negotovost znižuje cene nafte na mednarodnih trgih

ByAna Koren

20. maja, 2024 , , ,
Črpališče nafte [Foto: Freepik]

Politična negotovost znižuje cene nafte na mednarodnih trgih

Cene nafte na mednarodnih trgih so se danes znižale, saj v večjih državah proizvajalkah vlada politična negotovost. Po poročanju je iranski predsednik umrl v helikopterski nesreči, medtem ko je prestolonaslednik Savdske Arabije zaradi očetovega zdravja preložil potovanje na Japonsko. Cena sodčka nafte se je na londonski borzi znižala za 35 centov na 83,63 dolarja, medtem ko je na ameriškem trgu padla za 43 centov na 79,63 dolarja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, zagovornik trde linije in potencialni naslednik vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja, je umrl v helikopterski nesreči blizu meje z Azerbajdžanom. Kljub predsednikovi smrti analitiki ne pričakujejo sprememb v iranski naftni politiki, saj ima Hamenej končno avtoriteto v državi.

Savdska Arabija in zdravstvene težave kralja

Prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman je preložil načrtovano potovanje na Japonsko zaradi zdravstvenih težav kralja Salmana. Trg se je že navadil na vodstvo bin Salmana v energetskem sektorju, zato analitiki pričakujejo, da bo savdska strategija ostala nespremenjena.

Napetosti v Rusiji in Ukrajini

V Evropi se je zgodil še en napad na ruski energetski objekt. Rafinerija nafte v Slavjansku v regiji Krasnodar je bila poškodovana po napadu brezpilotnega letala, poroča državni TASS. Rusija je poročala o povečanem številu ukrajinskih napadov na njenem ozemlju, odkar so njene sile odprle novo fronto v ukrajinski regiji Harkov.

Analitiki JPMorgana pričakujejo izboljšanje tržnih temeljev in povečanje cen nafte do septembra, z možnim dvigom cene soda nafte v Londonu za 10 dolarjev od trenutne ravni.

Napovedi in OPEC+

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njene zaveznice, znane kot OPEC+, se bodo sestale 1. junija. Analitiki menijo, da trg postaja vse bolj imun na geopolitične dogodke zaradi velikih količin prostih zmogljivosti, ki jih ima OPEC.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik