Politične igre in preračunavanja pri vprašanju imenovanja sodnikov

Danes se odvija nujna seja Ustavne komisije Državnega zbora, ki obravnava vprašanje imenovanja sodnikov. Opozicija ostro kritizira vlado zaradi pospešenega postopka, ki ga vidi kot poskus okrepitve tranzicijske levice v sodstvu. Dodatno pa jo zbuja dejstvo, da Nova Slovenija (NSi) vodi komisijo in podpira hitro izvedbo postopka, kar opozicija obravnava kot nevarno dejanje, ki ogroža delitev oblasti, zlasti pravosodne veje.

Tri koalicijske stranke so predlagale, da bi pristojnost za imenovanje sodnikov prenesle iz Državnega zbora na predsednika republike. Po tem predlogu ne bi več Državni zbor izbiral sodnikov, temveč bi jih imenoval vsakokratni predsednik republike. Opozicija trdi, da gre za poskus politizacije sodstva, medtem ko v Sodnem svetu verjamejo, da bi takšna sprememba zmanjšala možnost političnih vplivov.

V SDS pa so nasprotnega mnenja in menijo, da gre za napad na ustavno ureditev ter odvzem pomembne pristojnosti Državnemu zboru. Poslanec SDS Jože Tanko je dejal: “Ko boste umaknili razpravo iz Državnega zbora o kandidatih, za katere določena skupina meni, da so problematični, ne boste naredili ničesar za izboljšanje kakovosti sodnega sistema.”

Politična igra

Sklep o začetku postopka spremembe ustave je novembra podprlo 61 poslancev, med njimi tudi poslanci NSi, medtem ko je bilo 25 poslancev proti. To jasno kaže, da se je oblikovala nova koalicija, v katero je vključena tudi Nova Slovenija.

NSi postavlja svoje pogoje za podporo ustavnim spremembam, med drugim zahteva spremembo sestave sodnega sveta, ki bi imel več članov. Ključna sprememba pa je prenos pooblastila za imenovanje sodnikov iz rok Državnega zbora na predsednika republike, kar bi odvzelo to pristojnost zakonodajnemu organu. NSi očitno tudi računa na možnost sodelovanja v koaliciji, če bi Levica bila izključena.

Vendar pa ta politična igra, ki jo igra NSi, odpira vprašanja o njihovem političnem položaju in sodelovanju z vlado. Obenem pa se pojavlja tveganje, da bi takšno združevanje desnega političnega spektra z levico lahko pripeljalo do trajnega prevlade levice, kar bi imelo dolgoroče posledice za politično krajino Slovenije.

vir; Foto: Pexels; Portal24