Politični zastoj v Franciji lahko ogrozi zmanjšanje dolga, opozarja Moody’s

Francija, Pariz, Sena [Foto: Pixabay]

Politični zastoj v Franciji lahko ogrozi zmanjšanje dolga, opozarja Moody’s

Bonitetna agencija Moody’s je po nedeljskih volitvah, ki so glede politične prihodnosti države prinesle veliko negotovosti, izrazila zaskrbljenost glede gospodarskih obetov Francije. Bonitetna ocena Francije je zdaj na robu, saj agencija opozarja, da viseči parlament lahko ogrozi sposobnost države za zmanjšanje dolžniškega bremena.

Po volitvah je postalo jasno, da nobena stranka ni dosegla absolutne večine. Največ glasov je prejela skrajno leva koalicija Nova ljudska fronta (NFP) z 182 sedeži, sledi sredinska stranka predsednika Emmanuela Macrona s 168 sedeži. Desno Nacionalno združenje (RN) pa je osvojilo143 sedežev. Pogajanja za sestavo vlade so v teku. Možnosti vključujejo manjšinsko vlado levičarske koalicije ali sredinsko koalicijo, odvisno od pripravljenosti strank za sodelovanje.

Moody’s opozarja, da zaradi političnega zastoja Francija verjetno ne bo mogla zmanjšati svojega dolžniškega bremena do leta 2025. Če se stanje dolga države poslabša, bo agencija razmislila o znižanju bonitetne ocene. Finančni minister Bruno Le Maire je prav tako izrazil zaskrbljenost, da bi uspeh NFP lahko ogrozil fiskalni napredek zaradi višje javne porabe.

Le Maire je opozoril, da bi izvajanje programa Nove ljudske fronte lahko uničilo dosežke zadnjih sedmih let, ki so Franciji prinesli delovna mesta, privlačnost in tovarne. Poleg tega bi povečanje dolžniškega bremena pomenilo višje obresti na obveznice, kar bi vlagatelji v prihodnjih tednih pozorno spremljali.

Bonitetna agencija S&P je v ponedeljek izrazila podobne pomisleke glede francoskega gospodarstva, saj bi lahko nizka gospodarska rast in visok proračunski primanjkljaj vplivala na bonitetne ocene države. Trenutno je ocena Moody’s za Francijo ugodnejša, saj je aprila prejela oceno Aa2. Prihodnji ukrepi nove vlade, kot so denimo razveljavitev pokojninskih reform in ukrepi za liberalizacijo trga dela, pa ostajajo ključnega pomena za ohranitev te ocene.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay