Politico: Ameriško-ukrajinska vojna enotnost se počasi krha

ByAna Koren

14. marca, 2023 , , ,

Politico: Ameriško-ukrajinska vojna enotnost počasi krha

Po več kot letu dni vojne se Ameriško-ukrajinska vojna enotnost počasi krha. Pojavljajo se namreč zakulisne razlike v vojnih ciljih in potencialna žarišča, kako in kdaj se bo spopad končal. Združene države in Ukrajina so, odkar je administracija predsednika Joeja Bidna obljubila podporo, “kolikor je potrebno”, da se upre invaziji Moskve sicer v večinoma dobrih odnosih.

“Administracija nima jasnega političnega cilja. Ali gre za podaljševanje konflikta, torej točno to, kar želi Vladimir Putin? Dati jim ravno toliko, da preživijo, ne za zmago? Trenutno ne vidim politike zmage, in če ga nimamo, kaj pravzaprav počnemo?” je dejal Michael McCaul, predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma.

Nesoglasij med Bidnom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v javnosti ni bilo. Njihovo zavezništvo se je pokazalo tudi februarja, ko je ameriški predsednik opravil skrivni obisk v Kijevu.

Nove točke napetosti

Toda na podlagi intervjujev z 10 uradniki, poslanci in strokovnjaki se pojavljajo nove točke napetosti – sabotaža plinovoda na dnu Atlantskega oceana, brutalna in izčrpavajoča obramba strateško nepomembnega ukrajinskega mesta in bojni načrt za regijo, kjer so ruske sile že skoraj desetletje nenehno prisotne.

Visoki predstavniki ameriške administracije trdijo, da je enotnost med Washingtonom in Kijevom. Razpoke, ki so se pojavile med ZDA in Ukrajino, pa se medtem povečujejo.

Problem Bahmuta

Rusija že devet mesecev oblega Bahmut. Treba je povedati, da bi zavzetje jugovzhodnega ukrajinskega mesta nekoliko spremenilo vojne razmere. V zadnjih tednih je postalo žarišče spopadov, ko so se ruski vojaki in ujetniki iz skupine plačancev Wagner borili proti ukrajinskim silam. Obe strani sta utrpeli velike izgube in mesto spremenili v ruševine.

Ukrajina se je vkopala in kljub ogromnim stroškom uničenega mesta ni hotela zapustiti.

“Vsakodnevna obramba mesta nam omogoča, da pridobivamo čas, zbiramo rezerve in se pripravljamo na prihodnje ofenzivne operacije. Hkrati sovražnik v teh bitkah izgubi najbolj pripravljen in sposoben del svoje vojske – Wagnerjeve jurišne enote,” je dejal poročnik General Oleksandr Sirskij, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil.

Ameriški obrambni minister: Pomen Bahmuta je bolj simboličen kot strateški

Več ameriških uradnikov je skrbi, da Ukrajina porabi toliko delovne sile in streliva v Bahmutu, da bi to lahko zmanjšalo njihovo sposobnost, da spomladi sprožijo veliko protiofenzivo.

“Ne želim zanemariti ogromnega truda, ki so ga ukrajinski vojaki in njihovi voditelji vložili v obrambo Bahmuta, vendar mislim, da je bolj simbolična kot strateška in operativna vrednost,” je dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Kijev je mnenje Washingtona doslej ignoriral.

Ocena ameriških obveščevalnih služb ob tem nakazuje, da bi lahko bila za uničenje plinovoda Severni tok lansko jesen odgovorna “proukrajinska skupina”. Oveščevalni podatki, o katerih je prvi poročal The New York Times, so bili pomanjkljivi. A se je zdelo, da razbijajo teorijo, da je za sabotažo plinovoda, ki je ruski plin dostavljal v Evropo odgovorna Moskva.

Zelenski zanikal vpletenost Ukrajine v napade na Severni tok

Ukrajina ni bila vpletena v napade na plinovod Severni tok, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “To je smešno, če sem iskren,” je po nedavnih medijskih poročilih, ki povezujejo eksplozije plinovoda s proukrajinskimi skupinami, novinarjem dejal Zelenski… več tukaj.

Sporočilo Bidnove administracije Kijevu

Obveščevalni analitiki ne verjamejo, da so bili v sabotažo Zelenski ali njegovi sodelavci vpleteni. Bidnova administracija je Kijevu sporočila (podobno kot je lani, ko je avtomobil bomba ubila hčerko vidnega ruskega nacionalista v Moskvi), da so določena nasilna dejanja prepovedana.

Občasno so se pojavile tudi frustracije glede ameriške dobave orožja Ukrajini. ZDA so na ukrajinsko fronto poslale daleč največ orožja in opreme, vendar je Kijev vedno gledal vnaprej na naslednje dobave.

Večina v washingtonski administraciji je razumela, da se mora Kijev braniti, je bilo po besedah ​​dveh uradnikov Bele hiše, ki sta želela ostati anonimna, slišati godrnjanje zaradi nenehnih zahtev, občasno tudi nad tem, da Zelenski ni pokazal ustrezne hvaležnosti.

Vprašljivo pošiljanje raket dolgega dosega

“Mislim, da je administracija razdeljena. Svet za nacionalno varnost je razdeljen glede tega, kakšno orožje poslati v Ukrajino,” je dejal McCaul, ki je v stalnem stiku z visokimi Bidnovimi uradniki. “Pogovarjam se z veliko najvišjimi vojaškimi voditelji in večinoma podpirajo pošiljanje ATACMS-a.”

ATACMS so napredne rakete zemlja-zemlja dolgega dosega, op.a.

Administracija omenjenih raket dolgega dosega ni poslala, saj jih je v ameriškem arzenalu malo. Obstaja tudi bojazen, da bi Ukrajina lahko napadla oddaljene ruske cilje, kar bi lahko povzročilo stopnjevanje vojne.

Madež na pripovedi o enotnosti je pustilo tudi nedavno poročilo, da je Pentagon preprečil Bidnovi administraciji, da bi z Mednarodnim kazenskim sodiščem posredovala dokaze o morebitnih ruskih vojnih zločinih.

Uradniki Bele hiše so bili prestrašeni, ko je zgodba The New York Timesa prišla v javnost. Bali so se namreč, da bi lahko škodovala moralni trditvi, ki jo ZDA dajejo pri podpori Ukrajini proti ruskim vojnim zločinom in zločinom proti človeštvu.

Ameriška administracija je poudarila, da zavezništvo med ZDA in njihovimi zavezniki ter Kijevom ostaja močna in se bo nadaljevala, dokler bo divjala vojna.

Vse večja nesoglasja

Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je dejala, da je Bela hiša “v stalni komunikaciji z Ukrajino, saj podpira obrambo njene suverenosti in ozemeljske celovitosti. Putin ne kaže nobenih znakov, da bi ustavil vojno. Najboljše, kar lahko storimo, je, da še naprej pomagamo Ukrajini do uspeha na bojišču. Tako bomo dobili najboljši možni položaj za pogajalsko mizo, ko pride čas.”

Toda vse večja nesoglasja napovedujejo vse večje delitve glede tega, kako se bo vojna končala.

Čeprav je Biden obljubil neomajno podporo in blagajna za zdaj ostaja odprta, so ZDA Kijevu jasno povedale, da ga na tej ravni ne morejo financirati nedoločen čas. Čeprav je bila podpora Ukrajini večinoma dvostrankarska, je vse več republikancev začelo izražati skepticizem glede uporabe ameriškega denarja za podporo Kijevu, saj ni videti konca vojne.

Med tistimi, ki so izrazili dvom o podpori dolgoročnega načrta, je tudi predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy, ki je dejal, da ZDA Ukrajini ne bodo ponudile “bianko čeka” in zavrnil povabilo Zelenskega, da odpotuje v Kijev in spozna resničnost vojne.

“Vidim majhne razpoke”

“Vedno je nekaj trenj. Zelenski se je spustil v izmenjavo mnenj z McCarthyjem. Videti je bilo, kot da je treba McCarthyja izobraževati, ne delati z njim,” je dejal Kurt Volker. Volker je bil v času Trumpove administracije predsednikov posebni odposlanec za Ukrajino.

Številni opazovalci medtem poudarjajo izjemno čezatlantsko enotnost in kljub ekonomski in politični ceni vojne hvalijo trdnost zavezništva.

“Vidim majhne razpoke, vendar so te med ZDA in Ukrajino obstajale že pred veliko invazijo februarja, pa tudi v obdobju po invaziji,” je povedala Shelby Magid. Magid je namestnica direktorja Evrazijskega centra Atlantic Council.

“Zelenski je ostre pripombe o ZDA podajal tudi že prej. Bela hiša pa je, glede nekaterih vidikov, že izrazila nestrinjanje z njim tako javno kot zasebno, vendar to ni spremenilo ali zmanjšalo splošne podpore in partnerstva ZDA,” je dodala.

Problem s Krimom

Krizne točke so še vedno na obzorju. Vztrajanje Zelenskega, da se vsa Ukrajina, vključno s Krimom, ki je pod ruskim nadzorom od leta 2014, vrne Ukrajini, preden se začnejo kakršna koli mirovna pogajanja, bi samo podaljšalo vojno, verjamejo ameriški uradniki. Državni sekretar Antony Blinken je Kijevu nakazal, da bi bila morebitna ponovna osvojitev Krima s strani Ukrajine rdeča črta za Putina, kar bi lahko povzročilo dramatično stopnjevanje iz Moskve.

Še več, Pentagon dosledno izraža dvom, da bodo ukrajinske sile, kljub temu, da so oborožene s sofisticiranim zahodnim orožjem, uspele potisniti Rusijo s Krima.

Biden za zdaj še ostaja pri svojem, da bodo ZDA vse odločitve o vojni in miru prepustile Zelenskemu. A se je po Washingtonu začelo šepetati o tem, kako vzdržno bo to, medtem ko se vojna razgreva in se obetajo nove predsedniške volitve v ZDA.

“Nikoli v zgodovini ni bilo vojne brez ovir in izzivov,” je dejal demokratski predstavnik Kolorada Jason Crow, vojaški veteran in član HFAC: “Vprašanje ni, ali Ukrajinci trpijo neuspehe, ampak kako se nanje odzovejo in kako jih premagajo . Ukrajina bo zmagala, premagali bodo Rusijo in ostali svobodni.”

vir Foto: zajem zaslona