Poljaki gredo na volitve – kam se bodo obrnili?

Poljaki imajo to nedeljo pomembne volitve. Pomerili se bosta dve glavni stranki, konservativna desna Zakon in pravičnost (PiS) in liberalna proevropska Državljanska platforma (PO), vendar nobena izmed njih verjetno ne bo sposobna samostojno sestaviti vlade.

Kljub notranjim zadevam se zdi, da ima volilni izid tudi širši, evropski pomen. Carlo Fidanza, italijanski evropski poslanec, ki deli politične vrednote s PiS, je izpostavil pomembnost Poljske na evropski ravni, še posebej glede stališča do konfliktov, kot je situacija v Ukrajini. “Poljska je postala še pomembnejša zaradi svojega močnega nasprotovanja Putinovi ekspanzionistični politiki,” je dejal.

Evropski poslanec Terry Reintke iz skupine Zelenih/EFA v Evropskem parlamentu, izraža upanje za zmago Državljanske platforme (PO), kljub njihovemu pripadništvu drugi politični skupini. Poudarja, da je opozicija pripravljena konstruktivno sodelovati na evropski ravni pri reševanju izzivov, kot so zelena preobrazba in migracije.

Trenutni odnos Poljske do EU je opisan kot sovražen, s težavami, ki se nanašajo na spoštovanje pravne države in neodvisnosti sodstva od političnih vplivov. Arianna Angeli, profesorica primerjalnega ustavnega prava, opozarja, da bi nenehne kršitve lahko sčasoma povzročile napetosti in težave v mehanizmih delovanja EU.

Poleg volitev bo v nedeljo tudi referendum, kjer bo eno izmed vprašanj obravnavalo sprejem “nezakonitih priseljencev” iz Bližnjega vzhoda in Afrike, v skladu z obveznimi pravili EU. Ta dogodek bo prav tako pod budnim očesom Bruslja, saj bo imel pomembne posledice za delovanje in solidarnost znotraj Unije.

vir Foto: Pixabay Portal24