Poljska bo za varovanje vzhodne meje porabila okoli 2,7 milijarde evrov

Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Poljska bo za varovanje vzhodne meje porabila okoli 2,5 milijarde dolarjev

Poljska vlada bo vložila 10 milijard zlotov (2,77 milijarde evrov) v program za zavarovanje svoje vzhodne meje, je v soboto napovedal premier Donald Tusk. Ta poteza je del prizadevanj za okrepitev obrambe pred naraščajočo grožnjo iz Rusije in Belorusije.

Od leta 2021, ko so se na poljsko-beloruski meji začeli kopičiti migranti, je to območje postalo žarišče napetosti. Minsk, tesen ruski zaveznik, je odprl potovalne agencije na Bližnjem vzhodu, ki ponujajo novo neuradno pot v Evropo. Evropska unija je to potezo označila kot poskus ustvarjanja krize.

Po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022 so se odnosi med državama še poslabšali. Varšava je povečala izdatke za obrambo in obtožila Minsk ter Moskvo poskusov destabilizacije Poljske.

“Odločili smo se vložiti 10 milijard zlotov v našo varnost, predvsem pa v varno vzhodno mejo,” je na tiskovni konferenci dejal premier Tusk. “Začenjamo velik projekt za izgradnjo varne meje, vključno s sistemom utrdb ter urejanjem krajine in okoljskimi odločitvami, zaradi katerih bo potencialni sovražnik te meje nemogoče prestopiti.”

Tusk ni razkril dodatnih podrobnosti o vrsti utrdb, ki jih bodo zgradili. Prejšnja vlada je na poljsko-beloruski meji postavila več kot 180 km dolgo in 5,5 metra visoko ograjo, ki jo dopolnjuje sistem kamer in senzorjev za nadzor meje.

Tusk je načrte za krepitev vzhodne meje napovedal že maja, vendar podrobnosti ni navedel. Prav tako je omenil, da bo v ponedeljek govoril z Evropsko investicijsko banko o financiranju 500 milijonov zlotov za satelitsko komponento pobude European Sky Shield.

Pobuda European Sky Shield Initiative, ki jo je leta 2022 vzpostavila Nemčija, je skupna shema zračne obrambe za krepitev evropske zračne obrambe. Tusk je to primerjal z izraelskim sistemom Iron Dome.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka