Poljska članice Nata pozvala k povečanju obrambne porabe

ByA.K.

12. marca, 2024 , , , , ,
Andrzej Duda [Foto: Wikimedia/Radoslav Czarnecki]

Poljska članice Nata pozvala k povečanju obrambne porabe

Poljski predsednik Andrzej Duda je v luči nadaljevanja vojne v Ukrajini in ob 25. obletnici pristopa Poljske k Natu izrazil potrebo po povečanju obrambnih izdatkov članic Nata. V svojem nagovoru je Duda članice pozval, naj svojo porabo za obrambo dvignejo na 3 odstotke svojega bruto domačega proizvoda (BDP), da bi se učinkoviteje zoperstavili ruski vojni ekonomiji in prizadevanjem.

Duda je poudaril, da zavezništvo potrebuje večjo odgovornost za varnost in modernizacijo svojih enot, še posebej zdaj, ko se vojna v Ukrajini nadaljuje in Rusija povečuje svoje vojaške izdatke. “Države Nata morajo delovati pogumno in brezkompromisno,” je dejal Duda. Duda je ob tem pa izpostavil, da Rusija za oboroževanje namenja skoraj 30 odstotkov svojega letnega proračuna, kar predstavlja veliko grožnjo svetovnemu miru.

Ta poziv prihaja v času, ko večina članic Nata še vedno ne izpolnjuje cilja obrambne porabe 2 odstotka svojega BDP, ki so si ga zadali leta 2014 po ruski priključitvi Krima. Po drugi strani Poljska presega ta cilj z obrambno porabo, ki znaša 4 odstotke njenega BDP, medtem ko ZDA porabijo še več.

Poleg tega je Poljska z premierjem Donaldom Tuskom obiskala Washington, kar kaže na močno zavezanost zavezništvu in željo po krepitvi mednarodnih vezi. Obenem je Nato v Bruslju pozdravil Švedsko kot svojo 32. članico, leto po pristopu Finske. Slednje po besedah Dude predstavlja “zgodovinski dogodek” in znatno krepitev zavezništva.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je Dudin cilj 3 odstotkov obrambne porabe označila za morda preveč ambiciozen v trenutnih okoliščinah. Kljub temu pa Duda in Poljska ostajata zgled in navdih za druge članice zavezništva v njihovih prizadevanjih za zagotavljanje globalne varnosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Radoslav Czarnecki