Poljska med ruskimi napadi na Ukrajino dvignila bojna letala

ByAna Koren

24. marca, 2024 , , ,
Foto: Pexels [Fotografija je simbolna]

Poljska med ruskimi napadi na Ukrajino dvignila bojna letala

Poljska je v odziv na ruske napade z brezpilotnimi letali in raketami na Ukrajino 24. marca za zaščito svojega zračnega prostora dvignila bojna letala. Operativno poveljstvo poljskih zračnih sil je aktiviralo vse potrebne postopke za zagotavljanje varnosti, pri čemer so nenehno spremljali situacijo. Kot članica Nata se je Poljska za to potezo odločila zjutraj istega dne, ko so ruske sile začele nov obsežen zračni napad na Ukrajino.

Rusija je ciljala na več regij po Ukrajini, vključno z zahodno regijo Lvov, čeprav Ukrajina še ni poročala o morebitnih žrtvah ali škodi. V Kijevu je župan Vitalij Kličko sporočil, da je raketa padla v gozd blizu mesta, gasilske in reševalne ekipe pa so že na terenu. Medtem Poljska ni zaznala kršitev svojega zračnega prostora, a je vseeno kot previdnostni ukrep dvignila letala.

To ni prvič, da so ruske rakete vstopile v poljski zračni prostor med napadi na Ukrajino. Decembra istega leta je raketa prečkala poljsko mejo, kar je sprožilo stanje visoke pripravljenosti. Novembra 2022 je med ruskim napadom raketa priletela na poljsko ozemlje, ubila dva civilista, kasnejše preiskave pa so pokazale, da je šlo za zablodeli ukrajinski protizračni projektil, namenjen prestrezanju ruskih napadov.

ISW: Ruske sile so v zadnjem času dosegle le “obrobni napredek”

Ruske sile so v zadnjem v nenehnih spopadih, ki potekajo na več frontah v regijah Doneck in Zaporizhzhia, času dosegle le “obrobni napredek” poroča ameriški možganski trust Institute for the Study of War (ISW). V regiji Donetsk so geolocirani posnetki, objavljeni med 11. in 23. marcem, razkrili manjše premike Rusije severno od Novomykhailivka in jugozahodno od mesta Donetsk. Analitiki sicer poudarjajo, da ti premiki verjetno niso novi. Ruske sile so dosegle tudi omejene uspehe zahodno od Avdiivke, blizu vasi Tonenke.

Bolj odmeven dogodek se je zgodil 17. februarja, ko je Avdiivka, mesto na frontni liniji od leta 2014, padla pod ruski nadzor, kar predstavlja prvo večjo vojaško pridobitev Rusije v devetih mesecih. Sledil je zavzetje več vasi zahodno od Avdiivke, medtem ko Ukrajina trpi zaradi pomanjkanja streliva in zastoja ameriške vojaške pomoči v kongresu. Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirskyi je 15. marca sporočil, da ruske sile koncentrirajo glavne napore na preboj blizu nedavno padlega mesta.

V zahodni regiji Zaporožje so ruske sile rahlo napredovale in zavzele omejene položaje ob vasi Verbove, vzhodno od Robotyne, pri čemer so ruske enote izvedle napad ob zori. Prav tako so povečale uporabo plina CS, kemičnega sredstva, ki ga prepoveduje Konvencija o kemičnem orožju, katere podpisnica je tudi Rusija.

Kljub tem napredkom je Sirskyi 21. marca sporočil, da so ukrajinske sile uspele “stabilizirati razmere” na vzhodu Ukrajine. ISW je v preteklem mesecu ocenil, da ruske sile še niso pokazale sposobnosti za doseganje pomembnih pridobitev na večjih območjih.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24, Foto: Pexels