Poljska opozicija dosega koalicijski dogovor za oblikovanje nove vlade

V Varšavi je bila dosežena pomembna politična prelomnica. Poljska opozicija je namreč uspela doseči koalicijski dogovor, ki ji utira pot za oblikovanje nove vlade po parlamentarnih volitvah, ki so potekale prejšnji mesec. Voditelji sredinske državljanske koalicije, pod vodstvom Donalda Tuska, so sporazum podpisali v parlamentu, skupaj s še dvema skupinama.

Proevropska opozicija je na oktobrskih volitvah pridobila udobno večino, vendar se je morala soočiti z izzivom oblikovanja koalicije. Vladajoča desničarska nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS) je sicer dobila prvi korak pri oblikovanju koalicije, ko je predsednik Andrzej Duda naloge predal sedanjemu premierju Mateuszu Morawieckemu. PiS je sicer zmagal kot največja stranka.

Morawiecki je praktično brez možnosti za uspeh, saj so vse druge stranke izključile sodelovanje z Zakonom in pravičnostjo. PiS je dobil 194 od 460 sedežev v poljskem parlamentu. Opozicija si je večino zagotovila z 248 sedeži.

Tusk: “Pripravljeni smo prevzeti odgovornost za Poljsko v prihodnjih letih.”

Državljanska koalicija (KO) je podpisala dogovor s agrarno konservativno stranko Tretja pot in Novo levico, pred prvim zasedanjem parlamenta, ki bo potekalo 13. novembra. Kot kandidata za premierja nameravajo imenovati Donalda Tuska, nekdanjega predsednika Evropskega sveta. Tusk je dejal: “Pripravljeni smo prevzeti odgovornost za Poljsko v prihodnjih letih.”

Koalicijski dogovor je določil široke cilje politike, vključno s krepitvijo položaja Poljske v EU in Natu. Varnost je pri slednjem prednostna naloga, zlasti glede na rusko vojno v Ukrajini. Prav tako so se zavezali k odpravi političnega pritiska na poljska sodišča, razveljavitvi sporne sodbe iz leta 2020, ki je skoraj popolnoma prepovedala vse splave, ločitvi Cerkve od države ter depolitizaciji državnih medijev, vojske in posebnih služb.

Kljub prikazani enotnosti pa je del bloka, ki podpira Tuska, sporočil, da v koaliciji ne bo uradno sodeloval. Stranka Skupaj, ki je na volitvah nastopila kot del nove levice, je dejala, da se ne more prijaviti, ker ni šla dovolj daleč pri liberalizaciji splava in drugih delov dogovora, kot je povečana poraba za zdravstvo in izobraževanje. Stranka je osvojila devet sedežev, vendar bi Tuskova koalicija še vedno imela večino z 239 sedeži.

Poljska opozicija je želela podpisati koalicijski dogovor pred prvim zasedanjem novega parlamenta 13. novembra, da bi predsedniku Dudi jasno poudarila, da je pripravljena prevzeti vladanje. Predsednik Duda, ki je zaveznik PiS, je bil opozorjen, da desničarji nimajo dovolj sedežev. Obstaja tudi politična igra, saj bi PiS lahko upal, da se bodo znotraj opozicije pojavile razpoke.

Prisega

V ponedeljek bodo poslanci in predsedniki parlamenta prisegli. Morawiecki in njegova vlada kot začasna vlada ostajata do oblikovanja nove vlade. Časovni okvir za to pa ostaja negotov, saj bi postopek lahko trajal še en mesec ali celo dlje.

Predsednik ima zdaj 14 dni časa, da imenuje predsednika vlade, pri čemer je njegova izbira že jasna v korist Donalda Tuska. Morawiecki ima nato še dodatnih 14 dni, da izbere ekipo ministrov, pripravi politični govor in pridobi zaupnico. Če mu to ne uspe, ima parlament pravico imenovati predsednika vlade, kar bi verjetno pripeljalo do izvolitve Donalda Tuska za predsednika vlade koalicijske vlade, če ga izberejo poslanci.

Ne glede na izid se Tuskova vlada sooča s številnimi izzivi, saj združuje različne politične stranke, od agrarnih konservativcev do levice, ki imajo različna stališča glede ključnih vprašanj, kot je liberalizacija strogega poljskega zakona o splavu.

vir

Foto: Marcin Wojewodka_X

Portal24