Poljska parada ponosa z zgodovinsko udeležbo vladnih ministrov

ByAna Koren

23. junija, 2024 ,
LGBT [Foto: Photo: Unsplash/Margaux Bellott/fotografija je simbolna]

Poljska parada ponosa z zgodovinsko udeležbo vladnih ministrov

Parada ponosa v Varšavi, ki se je odvila ta konec tedna je pritegnila več kot 20.000 ljudi, prvič pa sta se je udeležila tudi dva vladna ministra. Dogodek je bil del meseca ponosa, ko na Poljskem potekajo parade, ki pozivajo k razširitvi pravic LGBTQ v tej pretežno konzervativni in katoliški državi.

Tradicionalno so parade ponosa na Poljskem bolj protestni dogodek kot priložnost za zabavo, v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi mesti, ki so bolj prijazna do LGBTQ skupnosti. Vendar pa je marš v Varšavi prejšnji teden privabil več kot 20.000 ljudi, vključno z dvema vladnima ministroma iz Levice – podpredsednikom vlade Krzysztofom Gawkowskim in ministrico za enakost Katarzyno Kotula.

Po podatkih nevladne organizacije s sedežem v Bruslju, ki vodi Rainbow Map, je bila Poljska že peto leto zapored uvrščena med najslabše države v Evropski uniji za skupnost LGBTQ. Indeks upošteva pravno, politično in družbeno okolje za LGBTQ osebe v vsaki državi v Evropi.

Parada v Varšavi je potekala pod sloganom “Enakost je zdaj”. Organizatorji so poudarili, da bi morala Poljska priznati istospolne poroke, uvesti zakon proti sovražnemu govoru in zaščititi LGBTQ skupnost pred diskriminacijo in izključevanjem. Trenutno Poljska ne priznava istospolnih porok in istospolnim parom je prepovedano posvajati otroke, kar je v nasprotju s politiko mnogih drugih evropskih držav.

Ministrica za enakost Katarzyna Kotula je dejala, da je bil napredek pri uvedbi istospolnih civilnih partnerstev prvič na Poljskem dosežen, vendar mora to še potrditi širša koalicija, vključno s sredinsko-desno Poljsko ljudsko stranko. Nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS) je bila odločno proti tako imenovani “ideologiji LGBTQ”, ko je bila vladajoča stranka. Nova poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska je obljubila izboljšanje pravic LGBTQ, vendar še ni sprejela nobene zakonodaje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Unsplash/Margaux Bellott