Poljska, Slovaška in Madžarska ponovno omejile uvoz ukrajinskega žita

ByAna Koren

16. septembra, 2023 , , , , ,
Žito [Foto: Pexels]

Poljska, Slovaška in Madžarska ponovno omejile uvoz ukrajinskega žita

Poljska, Slovaška in Madžarska so v petek, potem ko se je Evropska komisija odločila, da ne bo razširila svoje prepovedi uvoza v pet sosed Ukrajine v EU napovedale lastne omejitve uvoza ukrajinskega žita.

Ukrajinski kmetje so se že od začetka konflikta zanašali na izvoz žita prek sosednjih držav, saj niso mogli uporabiti običajnih poti prek črnomorskih pristanišč. Vendar je poplava žit in oljnic v sosednje države znižala cene. Slednje je vplivalo na dohodke lokalnih kmetov in povzročilo, da so vlade prepovedale uvoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajine.

Evropska komisija je maja ukrepala, da bi preprečila uvedbo enostranskih prepovedi in uvedla lastno prepoved uvoza v sosednje države, vendar je dovolila, da ta prepoved poteče v petek. Ukrajina se je namreč zavezala, da bo sprejela ukrepe za poostritev nadzora nad izvozom v sosednje države. To vprašanje je še posebej občutljivo zdaj, ko poteka spravilo pridelkov in se pripravlja na prodajo.

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je pozval države, naj se vzdržijo enostranskih ukrepov proti uvozu ukrajinskega žita. Poljska, Slovaška in Madžarska pa so se odzvale s ponovno uvedbo lastnih omejitev za uvoz ukrajinskega žita.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil odločitev EU. Dodal je, da se bo njegova vlada odzvala “civilizirano,” če bodo države članice EU kršile pravila EU. Vendar pa trdijo, da so njihova dejanja v interesu njihovih gospodarstev.

Poljska, Madžarska in Slovaška

Poljska, Madžarska in Slovaška so v skladu s svojimi vladnimi odloki uvedle nacionalne prepovedi uvoza številnih ukrajinskih kmetijskih proizvodov. Vse tri prepovedi veljajo samo za domači uvoz in ne vplivajo na tranzit na nadaljnje trge.

EU je ustvarila alternativne kopenske poti, tako imenovane Solidarity Lanes. Ukrajina bo omenjene poti uporabljala za izvoz svojih žit in oljnic, saj je Rusija julija odstopila od dogovora o črnomorskem žitu, ki so ga posredovali ZN, in je omogočil varen prehod tovornim ladjam.

Evropska komisija je sporočila, da bodo obstoječi ukrepi prenehali veljati, kot je bilo prvotno načrtovano v petek, Ukrajina pa se je strinjala z uvedbo ukrepov, kot je sistem izvoznih dovoljenj, v 30 dneh.

EU je dejala, da ne bo uvedla omejitev, dokler bo Ukrajina izvajala učinkovit nadzor izvoza.

Romunija

Romunija obžaluje pomanjkanje evropske rešitve za podaljšanje prepovedi uvoza ukrajinskega žita, ki jo je Evropska unija (EU) uvedla maja, a dovolila, da je potečena v petek. Večina držav EU si je prizadevala za podaljšanje prepovedi, le Bolgarija je v četrtek glasovala za odpravo omejitev. Romunija, ki ni izdala enostranske prepovedi pred majem, je dejala, da bo počakala, da Ukrajina predstavi svoj načrt za preprečitev povečanega izvoza, preden se odloči, kako zaščititi svoje kmete.

Romunija je ključna tranzitna pot za ukrajinski izvoz žita. Več kot 60 odstotkov prometa poteka skozi njeno ozemlje, večinoma prek reke Donave. Romunski kmetje so zagrozili s protesti, če prepovedi ne bodo podaljšali. Ukrajina je v zadnjem letu 60 odstotkov svojega izvoza premaknila prek Solidarnostnih poti EU, 40 odstotkov pa prek Črnega morja, kar je bilo omogočeno z dogovorom ZN, ki je julija razpadel. Avgusta je približno 4 milijone ton ukrajinskega žita šlo skozi Solidarnostne poti, od tega skoraj 2,7 milijona ton skozi Donavo.

Evropska komisija želi še povečati izvoz prek Romunije, vendar so načrt zapletli ruski napadi z brezpilotnimi letali na ukrajinsko žitno infrastrukturo ob Donavi in blizu romunske meje.

vir Foto: Pexels Portal24