Poljska zaradi naraščajoče grožnje načrtuje utrditev vzhodne meje

Poljska [Foto: Pixabay]

Poljska zaradi naraščajoče grožnje načrtuje utrditev vzhodne meje

Poljski obrambni uradniki so predstavili ambiciozen načrt za okrepitev varnosti na meji z Belorusijo, saj se strah pred tujo agresijo krepi. Načrt vključuje okrepitev nadzora proti brezpilotnim letalom in izboljšanje vojaške obrambe s sistemom utrdb in ovir vzdolž približno 700 kilometrov dolge vzhodne meje z rusko zaveznico.

Poljska, ki odločno podpira Ukrajino v boju proti invaziji Moskve, meni, da je tarča sovražnih dejanj Rusije in Belorusije, ki vključujejo kibernetske napade, poskuse požiga in nezakonito potiskanje migrantov čez mejo. Uradniki te akcije opisujejo kot poskus destabilizacije Evropske unije.

Poljska vlada se pripravlja na morebitni vojaški napad, pri čemer poudarja pomembnost odvračanja. Poljske zračne sile so v soboto dvignile letala za zaščito zračnega prostora pred ruskimi raketami, usmerjenimi na zahodno Ukrajino. Premier Donald Tusk je napovedal več kot 2,3 milijarde evrov naložb v projekt “Shield East”, ki naj bi bil dokončan leta 2028. Obrambni minister Władysław Kosiniak-Kamysz je pojasnil, da je cilj ščita zaščititi poljsko ozemlje, ovirati premike sovražnikovih enot in olajšati mobilnost poljskih enot ter zaščititi civiliste.

Gre za največji program krepitve Natovega vzhodnega boka

Kosiniak-Kamysz je poudaril, da gre za največji program krepitve Natovega vzhodnega boka po drugi svetovni vojni. Shield East bo del regionalne obrambne infrastrukture, zgrajene skupaj z baltskimi državami – Litvo, Latvijo in Estonijo. Financiranje bo zagotovila poljska vlada, ki več kot 4 odstotke svojega BDP namenja za obrambo, poleg tega pa bo iskala pomoč tudi pri EU.

Predstavitev načrta je prišla dva tedna pred volitvami v Evropski parlament, kar nekateri opazovalci vidijo tudi kot del kampanje za povečanje podpore vladi.

Prejšnja vlada je na meji z Belorusijo zgradila zid v vrednosti 368 milijonov evrov za zaustavitev velikega dotoka migrantov leta 2021. Sedanja vlada pa poudarja, da je treba tudi ta zid okrepiti.

Tri baltske države so bile nekoč del Sovjetske zveze, medtem ko je bila Poljska pred devetdesetimi leti sovjetska satelitska država. Moskva še vedno obravnava to območje kot svoje interesno področje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay