Poljski novinar: Papež Janez Pavel II. prikril zlorabo otrok

ByA.K.

7. marca, 2023 , , ,

Poljski novinar trdi, da je papež Janez Pavel II. prikril zlorabo otrok, da bi se izognil škandalu

Papež Janez Pavel II. je vedel za zlorabo otrok v poljski katoliški cerkvi leta, preden je postal papež, in je to pomagal prikriti, poroča zasebna poljska televizija TVN24.

Raziskovalni novinar Marcin Gutowski, ki je razkril zgodbo, trdi, da je Karol Wojtyla vedel za primere pedofilije v Cerkvi, ko je bil še kardinal v Krakovu. Da bi se izognil škandalu, je duhovnike premeščal v druge škofije, enega celo v Avstrijo, v prispevku navaja Gutowski.

Wojtyla je bil papež 27 let in sicer od leta 1978 do svoje smrti leta 2005. Dunajskemu kardinalu Franzu Koenigu je napisal priporočilno pismo za duhovnika, obtoženega zlorabe, ne da bi omenil obtožbe, je dejal Gutowski.

Gutowski je med preiskavo govoril z žrtvami pedofilskega duhovnika, njihovimi družinami in nekdanjimi uradniki cerkvene škofije. Uspelo mu je pridobiti dokumente nekdanje tajne službe SB iz časa komunizma in nekatere cerkvene dokumente. Krakovska škofija mu dostopa do svojih dokumentov ni hotela omogočiti. Poljska Cerkev je že v preteklosti zavračala posredovanje dokumentov sodstvu ali javni preiskovalni komisiji, ki preiskuje primere zlorab mladoletnikov v Cerkvi.

Primeri pedofilije

Ena od prič dogodka, ki je želela ostati anonimna, je potrdila, da je kardinala Wojtylo osebno obvestila o primerih pedofilije, ki jih je duhovnik zagrešil leta 1973.

“Wojtyla se je najprej želel prepričati, da ne gre za laž. Prosil je, da se o tem nikjer ne poroča. Rekel je, da se bo s tem ukvarjal,” je povedal vir. Vir je dodal, da je tedanji kardinal posebej zahteval, da se domnevna afera ohrani strogo tajno.

Thomas Doyle, nekdanji ameriški katoliški duhovnik in avtor enega prvih poročil o zlorabi katoliške duhovščine v ZDA, je dejal, da je bila preiskava Gutowskega prelomna.

“Izkazalo se je, da je Janez Pavel II. vedel za ta problem, še preden je postal papež. Moral bi se tega zavedati, a ni bilo nobenega dokaza. In evo, zdaj imamo dokaz,” je zatrdil.

Oddaja preiskave na tradicionalno katoliškem Poljskem prihaja kmalu po tem, ko je nizozemski novinar Ekke Overbeek, ki živi na Poljskem, podal podobne obtožbe proti Karolu Wojtyli. Njegova knjiga o spolni zlorabi otrok v katoliški cerkvi, Maxima Culpa (Moj velik greh), naj bi bila na Poljskem naprodaj ta teden.  V zadnjih letih je Poljsko Cerkev pretreslo več pedofilskih škandalov znotraj duhovščine, večinoma so jih razkrili novinarji. Vatikan je kaznoval več visokih članov poljske cerkvene hierarhije.

vir Foto: Wikipedia