Poljski premier Donald Tusk omenil možnost predčasnih volitev

ByA.K.

1. februarja, 2024 ,
Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Poljski premier Donald Tusk omenil možnost predčasnih volitev

Poljski premier Donald Tusk je danes izrazil zaskrbljenost zaradi političnih napetosti med vladajočo koalicijo in predsednikom države, ki podpira konservativce. V primeru, da predsednik Andrzej Duda še naprej ovira delo vlade, je Tusk omenil možnost predčasnih volitev.

“Če ne moremo učinkovito vladati zaradi oviranja predsednika in če populisti želijo predčasne volitve, potem bodo imeli svojo priložnost,” je novinarjem v Bruslju po tem, ko je predsednik Duda napovedal zakonodajni zastoj dejal Tusk.

Predsednik Duda je nedavno potrdil Tuskov državni proračun, preden ga je poslal na ustavno sodišče, ki ga nadzoruje prejšnja vlada. To je sprožilo dvome o sprejetju proračuna v parlamentu. V spodnjem domu parlamenta so namreč manjkali predstavniki stranke Pravo in Pravda (PiS). Tusk je v odzivu dejal: “Če ne moremo vladati zaradi oviranja predsednika in če populisti želijo predčasne volitve, potem jih bodo imeli.”

Poleg tega je premier izrazil zaskrbljenost nad odnosom predsednika Dude do dveh nekdanjih uradnikov, nekdanjega notranjega ministra Mariusza Kaminskega in njegovega tesnega sodelavca Macieja Wasika. Kaminski in Wasik sta bila nedavno obsojena zaradi zlorabe oblasti v zvezi s primerom iz leta 2007. Kljub temu, da sta bila izvoljena za poslanca, sta izgubila svoje mandate. Tusk je predsednikovo dejanje, ko je za kratek čas aretiral omenjena uradnika v predsedniški palači, nato pa ju predsednik pomilostil in zahteval njuno takojšnjo izpustitev iz zapora, opisal kot “popolnoma nesprejemljivo”.

Predsednik spodnjega doma parlamenta pa je odločitev predsednika Dude označil za izsiljevanje, saj naj bi s tem še dodatno zapletel politično situacijo v državi.

vir; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka; Portal24