Poljski premier neuspešen, kmetje bodo proteste zaostrili

ByAna Koren

10. marca, 2024 , ,
Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Poljski premier neuspešen, kmetje bodo proteste zaostrili

V Varšavi se je odvil še en poskus poljskega premierja Donalda Tuska, da bi dosegel dogovor s kmeti, ki že od novembra 2023 protestirajo proti uvozu ukrajinskih kmetijskih proizvodov. Pogajanja so bila usmerjena v reševanje težav, s katerimi se srečujejo poljski proizvajalci hrane, vendar so se končala brez konkretnih rezultatov.

Pred pogovori so kmetje opozorili na možnost, da se bo njihov protest ob neizpolnitvi zahtev na meji z Ukrajino še zaostril. Zahteve protestnikov vključujejo zavrnitev Zelenega dogovora Evropske unije s strani Poljske in zaprtje vzhodnih meja države, da se prepreči čezmeren uvoz ukrajinskih kmetijskih proizvodov, ki, kot trdijo, škodujejo njihovemu poslovanju zaradi nelojalne konkurence.

Protesti so povzročili izjemne logistične težave, saj so kmetje z blokadami vseh cestnih prehodov na jugovzhodu Poljske ustvarili dolge čakalne vrste. Tovornjaki, ki poskušajo prečkati mejo v Ukrajino, lahko čakajo do 24 dni, pri čemer se v 17-kilometrski koloni trenutno nahaja okoli 650 vozil. Kljub temu kmetje vsakih 12 ur dovolijo prehod zgolj 12 tovornjakom, namenjenim v Ukrajino, medtem ko izjemoma dovoljujejo transport humanitarne in vojaške pomoči, živih živali ter avtobusov. Protesti, ki trajajo že več mesecev, močno vplivajo na poljsko gospodarstvo in odnose z Ukrajino.

Medtem ko premier Tusk išče rešitve za težave poljskih kmetov, je očitno, da brez ustreznih ukrepov in kompromisov protesti ne bodo prenehali. Trenutna situacija ne le da škodi poljskim kmetom, ampak tudi otežuje prevoz nujno potrebne pomoči v vojno razdejano Ukrajino.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka