Poljski premier Tusk ogorčen nad ameriškimi republikanci

Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Poljski premier Tusk ogorčen nad ameriškimi republikanci

Poljski premier Donald Tusk je izrazil ogorčenje nad ameriškimi republikanci, ker so blokirali predlog 60 milijard dolarjev vredne pomoči Ukrajini. Tusk je pri tem poudaril, da bi takšno dejanje razočaralo nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana. Tusk je republikance obtožil, da zavirajo prizadevanja za okrepitev globalne varnosti in demokracije. Poljski premier je pri tem izpostavil Reaganovo zgodovinsko nasprotovanje Sovjetski zvezi.

Republikanci so pred tem zaustavili zakon, ki bi okrepil varnost na ameriških mejah in obenem nudil pomoč Ukrajini in Izraelu. Možnost podpore Ukrajini in Izraelu v prihodnosti so sicer nakazali. Tuskovo razočaranje je odmevalo v luči Poljske kot ene izmed glavnih podpornic Ukrajine po ruski invaziji februarja 2022. Na platformi X je Tusk zapisal, da bi Reagan, ki je svojčas Sovjetsko zvezo označil za “imperij zla” in si prizadeval za svobodo držav pod njenim vplivom, bil globoko razočaran nad trenutnimi republikanskimi dejanji.

Medtem ko republikanci vztrajajo, da mora biti vsaka dodatna pomoč Ukrajini in Izraelu povezana z ukrepi proti migracijam na ameriško-mehiški meji, Donald Trump, vodilni kandidat republikancev, zahteva, da evropski zavezniki povrnejo ZDA stroške za podporo Ukrajini. Ta stališča so sprožila zaskrbljenost glede prihodnje ameriške podpore Ukrajini, še posebej v luči bližajočih se volitev. Trump je namreč največji konkurent sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu.

Tuska je še posebej zmotila politična igra, ki poteka na račun Ukrajine, in izpostavil je pomen solidarnosti in podpore v času globalnih kriz.

vir; Foto: Wikimedia/EPP; Portal24