Poljski zunanji minister podpira Macronovo idejo o Natovih silah v Ukrajini

Radoslav Sikorski [Foto: Poljsko zunanje ministrstvo X]

Poljski zunanji minister podpira Macronovo idejo o Natovih silah v Ukrajini

Poljski zunanji minister, Radoslaw Sikorski, je izrazil podporo nedavnim izjavam francoskega predsednika Emmanuela Macrona o možnosti namestitve zahodnih sil v Ukrajini, kar kaže na razhajanja v poljskem političnem vrhu glede vojaškega angažmaja v konfliktu z Rusijo. Na družbeni omrežji X, prej znanem kot Twitter, je Sikorski pohvalil Macronovo iniciativo. Poudaril je, da je pomembno, da se zahodne države ne bojijo Rusije. “Prisotnost Natovih sil v Ukrajini ni nepredstavljiva,” je zapisal Sikorski. Dodal je, da “cenim pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ker gre za to, da se Putina bojimo, ne pa za to, da se mi bojimo Putina.”

To stališče je v očitnem nasprotju s poljskim premierjem, Donaldom Tuskom, ki je med nedavnim obiskom v Pragi izjavil, da Poljska ne namerava poslati svojih sil v Ukrajino. Tusk je poudaril pomen zagotavljanja podpore Ukrajini v njenih vojaških prizadevanjih proti ruski invaziji, ne pa neposrednega vojaškega vmešavanja.

Francoski predsednik Macron je konec februarja na konferenci evropskih zaveznic Ukrajine v Parizu sprožil zaskrbljenost, ko ni izključil možnosti pošiljanja zahodnih sil v Ukrajino, kar je privedlo do različnih odzivov med članicami Nata. “Danes ni soglasja o uradni napotitvi kopenskih sil, ampak v dinamiki ni mogoče ničesar izključiti. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da Rusija ne more zmagati v tej vojni,” je dejal Macron.

Njegove izjave so bile predmet različnih interpretacij, kar je francoskega obrambnega ministra Sebastiena Lecornuja pripeljalo do pojasnila, da so bile Macronove besede vzete iz konteksta. Lecornu je dodal, da Francija ne bo postala vojskujoča stran v ukrajinskem konfliktu, kljub odločeni podpori Ukrajini.

Odziv držav na Macronovo izjavo o napotitvi Natovih vojakov v Ukrajino

V luči nedavnih razprav o možnosti napotitve Natovih vojakov v Ukrajino, ki jo je odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, so se Berlin, London in Madrid jasno izrekli proti takšni možnosti. Nemški kancler Olaf Scholz je zavrnil kakršnakoli namigovanja o napotitvi kopenskih sil v Ukrajino s strani evropskih držav in članic zveze Nato. Nemški poslanci se na Macronovo predstavitev ideje na nedavno organiziranem srečanju evropskih voditeljev v Parizu, niso odzvali z odobravanjem. Kremelj pa je opozoril, da bi takšna poteza pomenila znatno zaostrovanje situacije… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Poljsko zunanje ministrstvo X