Nekdanji minister za okolje Andrej Vizjak je tik pred odhodom z ministrstva Senku Pličaniču omogočil posel, ki mu bo letno prinesel pol milijona evrov, so na portalu Necenzurirano zapisali avtorji prispevka Primož Cirman, Tomaž Modic in Vesna Vuković.  

Avtorji nadaljujejo, da je Senko Pličanič »eden od največjih zmagovalcev zadnjih dveh let, saj mu je ministrstvo za okolje in prostor oddalo za najmanj 600.000 evrov pogodb. Pomagalo mu je tudi do posla življenja.« 

Nekdanji minister za okolje Andrej Vizjak naj bi svojemu pravnemu svetovalcu Senku Pličaniču tik pred iztekom mandata omogočil še en posel, s katerim naj bi zagotovil visok zaslužek vse do upokojitve, navaja portal Necenzurirano.

Projekt

Le dva tedna pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami je namreč nekdanja vlada Janeza Janše na Vizjakov predlog prižgala zeleno luč za 17 milijonov evrov vreden projekt, pri katerem bo del denarja dobilo Tudor Pličaničevo podjetje Sol.Lex.Sus. Gre za program Life IP Restart, ki ga sofinancira Evropska unija (EU), v zapisu trdijo avtorji. V okviru tega projekta bodo partnerji skupaj z ministrstvom do leta 2030 iskali tehnične, digitalne in okoljske rešitve za čim večjo reciklažo odpadkov v uporabne proizvode. V načrt razvojnih programov, krovni dokument, ki izbranim investicijam zagotavlja državno sofinanciranje, ga je vlada uvrstila 7. aprila, torej med predvolilno kampanjo, navaja vir. 

Dokumentacija

Avtorji trdijo, da je iz dokumentacije razvidno, da bo ta projekt Pličaniču v devetih letih prinesel več kot štiri milijone evrov. Kot izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti naj bi torej na svoje podjetje v povprečju prejel skoraj pol milijona evrov na leto. Kakšne bodo njegove naloge v projektu avtorji še ne vedo, saj naj bi se Pličanič v vmesnem času prijavil tudi na razpis za položaj sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.
V celoti si članek lahko preberete TUKAJ.

Foto: Aleš Beno/Finance