Pomanjkanje delavcev v turizmu je vse bolj pereče

ByMiha Kovač

22. junija, 2024 , , ,
Delo [Foto: Pixabay]

Pomanjkanje delavcev v turizmu je vse bolj pereče

Poletne sezone v Sloveniji so vse bolj zaznamovane s pomanjkanjem delavcev, zlasti v turizmu. Po ocenah primanjkuje od pet do deset tisoč natakarjev, kuharjev, pomočnikov in sobaric, poroča MMC RTV SLO. Medtem ko so bile pred leti glavni problem slabe plače, so zdaj največji izziv neurejeni delovni časi.

Nihče več ne želi delati ob koncu tedna. Mladi želijo namreč ta čas nameniti svojim dejavnostim, ugotavljajo pristojni. Poudarjajo tudi, da je balkanski kadrovski bazen prazen, delavce z azijskega trga delovne sile pa je skoraj nemogoče pripeljati.

Predsednik Združenja hotelirjev Gregor Jamnik opozarja, da razmere dodatno poslabšuje stavka na upravnih enotah: “V tem trenutku v Slovenijo pravzaprav ne moremo uvoziti nobenega kadra več. To za upravne enote ni nujna zadeva, zato stvari stojijo na mestu in se ne premaknejo,” je povedal za MMC RTV SLO.

Direktor družbe Postojnska jama, Marjan Batagelj, izpostavlja dolgotrajne postopke pridobivanja dovoljenj za tuje delavce. Kot je povedal za MMC RTV SLO, so za dve delavki iz Butana eno leto urejali dokumente. “Eno leto smo urejali njune dokumente. Eno leto,” je dejal.

Balkanski kadrovski bazen je povsem izpraznjen

Pomanjkanje natakarjev, kuharjev in sobaric ostaja velik problem, ki ga po besedah Jamnika lokalno prebivalstvo že vrsto let ne želi reševati. Balkanski kadrovski bazen je povsem izpraznjen, kar še dodatno otežuje situacijo.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma že desetletje opozarja na težave v panogi, vendar se po besedah Brede Črnčec do danes ni spremenilo nič. Po poročanju MMC RTV SLO sindikat pričakuje rešitve od ministrstev in opozarja delodajalce, naj se zavedajo, kaj je za delavca najpomembnejše: “Tukaj mislimo predvsem na ustrezen delovni čas, na organizacijo dela in da so za svoje delo primerno in dostojno plačani,” še pravi Breda Črnčec.

Pristojni napovedujejo, da se bo pomanjkanje delavcev v turizmu izrazilo v manjši dostopnosti do gostinskih in turističnih storitev, kar bo dodatno prizadelo to že tako obremenjeno panogo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay