Pomanjkanje kadrov in grožnja dviga oskrbnin v DSO-jih: SDS predstavila predlog ukrepov

Poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS) mag. Karmen Furman je na današnji novinarski konferenci predstavila nujnost sklica seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter predlagane ukrepe za izboljšanje razmer v domovih za starejše. Furman je opozorila, da se stanje v teh domovih že močno poslabšuje. Soočajo se namreč s kadrovsko stisko in grožnjo podražitve oskrbnin za oskrbovance s 1. julijem, ko bo iztekla veljavnost interventnega zakona, ki je omejil dvig oskrbnin.

Po izračunih domov za starejše bi se cene oskrbnin lahko dvignile od 5 do 30 odstotkov, kar bi pomenilo mesečno povišanje položnic za nekatere oskrbovance tudi do 150 evrov. Če državni proračun ne bo nadalje subvencioniral oskrbnin, bo več kot 22 tisoč oskrbovancev, ki bivajo v domovih za starejše, močno prizadetih.

Zato je poslanska skupina SDS vložila predlog sprememb zakona, ki bi omogočil kritje višjih stroškov oskrbnin iz državnega proračuna zaradi splošne inflacije in povečanja stroškov dela do konca leta.

Furman je opozorila, da bi se sedanje razmere lahko izboljšale, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Prejšnja vlada, ki jo je vodila SDS, je sprejela zakon, ki bi oskrbovancem v domovih omogočil plačevanje le “hotelskega” dela storitev, kar bi znižalo stroške oskrbe za do 30 odstotkov. Trenutna vlada pa se, kljub številnim ministrstvom, vključno z ministrstvom za solidarno prihodnost, na izzive na področju dolgotrajne oskrbe, kadrovske stiske v domovih za starejše in oskrbnin, slabo odziva ter ni predstavila konkretnih rešitev za trenutno situacijo.

Ministrove obljube

Poslanka Furman je nato opozorila na obljube ministra Maljevca za solidarno prihodnost, ki je na zaslišanju pred pristojnim odborom januarja letos trdil, da so začeli reševati vprašanje pomanjkanja kadrov v dolgotrajni oskrbi. Kljub temu, se bliža konec junija, vendar minister še ni predstavil konkretnih ukrepov za reševanje teh težav, kljub svojim obljubam.

V tem času so se zaradi pomanjkanja kadrov številni domovi za starejše bili prisiljeni zmanjšati svoje zmogljivosti za namestitev, nekateri pa so celo prenehali sprejemati nove stanovalce. Glede na sekretarja Skupnosti socialnih zavodov je zaradi pomanjkanja kadra trenutno praznih več kot 700 postelj. Slednje je povsem nesprejemljivo glede na dejstvo, da več kot 16 tisoč ljudi trenutno čaka na sprejem v domove.

Poslanka Furman je na koncu poudarila, da upa, da bo vlada in njena koalicija prisluhnila zahtevam in potrdila predlagane sklepe. S tem bi zagotovili pomoč tako zaposlenim v domovih kot tudi več kot 22 tisoč oskrbovancem, ki jim grozi povišanje oskrbnin. Želijo si, da besede ministra Maljevca: “Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo” ne ostanejo le prazne besede.

vir Foto: Pexels Portal24