Pomanjkanje železa pri otrocih, kakšni so znaki?

ByA.K.

19. januarja, 2023 , ,

Pomanjkanje železa pri otrocih, kakšni so znaki?

Železo je zelo pomembno hranilo, ki je potrebno za rast in razvoj otroka. Nnekateri otroci ga nimajo dovolj, zato obstaja tveganje za razvoj anemije. Če pomanjkanja ne prepoznamo pravočasno lahko pride do resnejših posledic.

Največje tveganje za pomanjkanje železa je pri:

  • dojenčkih, ki so rojeni prezgodaj ali imajo nizko porodno težo, dojenih otrocih, ki po 6 mesecih starosti ne prejemajo dodatkov, ki vsebujejo železo
  • dojenčkih, ki pijejo nadomestno mleko, ki ni obogateno z železom
  • otrocih, starih od enega do petih let, ki pijejo več kot 710 mililitrov kravjega, kozjega ali sojinega mleka na dan
  • otrocih, ki imajo določene zdravstvene težave, kot so kronične okužbe ali omejena prehrana
  • otrocih, ki ne uživajo dovolj hrane, bogate z železom
  • otrocih s prekomerno telesno težo.

Zdravniki opozarjajo, da so večjemu tveganju za pomanjkanje železa izpostavljene tudi najstnice, saj njihovo telo med menstruacijo izgublja železo.

Kakšni so znaki pomanjkanja železa pri otrocih?

Pomanjkanje železa lahko vpliva na sposobnost otroka, da dobro funkcionira čez dan. Vendar se večina znakov pomanjkanja železa pri otrocih pojavi šele, ko pride do slabokrvnosti zaradi tega pomanjkanja, ki pa ni bila pravočasno prepoznana.

Znaki pomanjkanja tega pomembnega hranila so bleda koža, utrujenost, mrzle roke in noge, upočasnjena rast in razvoj, slab apetit, hitro dihanje, vedenjske težave, pogoste okužbe in nenavadna želja po stvareh, kot so led, umazanija, pesek, papir, itd. in podobno.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Otroški izbruhi jeze in kako se z njimi spopasti

Psihologi menijo, da so izbruhi jeze pri otrocih mlajših od petih let definirani kot čustveni izbruhi. Pojavijo se kot nenadne, nenadzorovane epizode jeze in joka, v večini primerov brez očitnega razloga. Strokovnjaki so opredelili pet različnih vrst izbruhov jeze in hkrati razložili, kako se na vsako od njih odzvati… več tukaj.