Pomen zdravja, preventive, dostopnosti do zdravil in lekarniških storitev ob svetovnem dnevu zdravja

ByAna Koren

7. aprila, 2023

Pomen zdravja, preventive, dostopnosti do zdravil in lekarniških storitev ob svetovnem dnevu zdravja

Zdravje je ena naših najpomembnejših vrednot. Zato je pomembno, da zanj čim bolj skrbimo in ga ohranjamo. Za ohranjanje zdravja so velikega pomena lekarniške storitve ter varna in kakovostna zdravila. 

“Zavzemamo se za to, da bi se vsak posameznik zavedal odgovornosti do lastnega zdravja in bi zanj tudi ustrezno skrbel. Pri tem imajo lekarne pomembno vlogo, saj lahko naši farmacevti pacientom svetujejo o primerni in pravilni rabi zdravil, medicinskih pripomočkov in izdelkov za ohranjanje zdravja. Želimo si, da bi bila oskrba z zdravili in celovita zdravstvena oskrba dostopna čim širšemu krogu ljudi. Naša razvejana lekarniška mreža bo še naprej skrbela za paciente in jim zagotavljala potrebna zdravila in lekarniške storitve,” je dejala mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Lekarniška zbornica Slovenije danes ob svetovnem dnevu zdravja poziva vse, da si vzamejo čas in premislijo o tem, kaj lahko storijo za ohranjanje svojega zdravja. Posamezniku zdravje in preventiva namreč omogočata kakovostno življenje in mu pomagata ohraniti samostojnost in neodvisnost, tudi v poznejših letih.

Skrb za paciente

V lekarnah je fokus usmerjen predvsem v skrb za paciente, saj farmacevti svetujejo, kako varno in pravilno uporabljati zdravila in sodelujejo z bolniki in drugimi zdravstvenimi delavci pri zdravljenju, opozarjajo na tveganje za součinkovanje različnih zdravil ter izvajajo celovito farmacevtsko obravnavo, kar vse pozitivno vpliva na zdravje ljudi in zmanjšuje  število nepotrebnih hospitalizacij in drugih zdravstvenih intervencij.

“Nenehno skrbimo za strokovno izpopolnjevanje magistrov farmacije in farmacevtskih tehnikov, da lahko čim bolj sledijo potrebam uporabnikov. Naše storitve so namenjene večji varnosti uporabe zdravil in izboljšanju javnega zdravja,” je poudarila Potočnik Benčičeva.

S skrbjo za zdravje in preventivnimi ukrepi lahko izboljšamo svoje splošno počutje in kakovost življenja ter zmanjšamo stroške zdravstvene oskrbe. Preventivni ukrepi lahko vključujejo spremembe življenjskega sloga, kot so zdrava prehrana, redna telesna dejavnost, dovolj spanja in zmanjšanje stresa ter redne zdravstvene preglede in cepljenja.

Namen preventive je ohraniti zdravje in preprečiti bolezen, preden se ta razvije, saj je to veliko lažje, kot zdravljenje. Naše poslanstvo je, da pacientom omogočimo kakovostno strokovno pomoč pri preprečevanju in zdravljenju bolezni ter nasvete in zdravila, ko je potrebno zdravljenje,” je še zaključila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. 

Foto: Črt Piksi