Pomirjujoča moč funkcij obraznih živcev pri dotikanju obraza

Foto: Pexels

Pomirjujoča moč funkcij obraznih živcev pri dotikanju obraza

V preteklih letih so bile različne metode dotikanja obraza opredeljene kot sredstvo za samopomiritev ali lajšanje tesnobe. Med njimi so dotikanje, božanje, božanje, praskanje, drgnjenje, vlečenje, trganje, vrezovanje, pritiskanje, stiskanje in druga dejanja, usmerjena na obraz. Takšnega spektra interakcij ni mogoče opaziti pri drugih delih telesa. Če se na primer osredotočimo na ustnice, lahko opazimo različne oblike vedenja, od lizanja do stiskanja, božanja s svinčniki ali prsti, tapkanja, vlečenja, ustvarjanja vibrirajočih zvokov in poljubljanja. Ta dejanja služijo ohranjanju stanja miru in ravnovesja v možganih ali za izboljšanje določenih trenutkov, bodisi romantičnih bodisi drugih.

Domnevali so, da pogoste dotike pojasnjuje obsežna inervacija obraza s petim lobanjskim živcem (CN-V, trigeminalni živec). Ta živec daje čelu, licem, nosu, očem, čeljusti in bradi občutljivost in dostopnost. Z vidika vedenjske ekonomije je dotikanje obraza najučinkovitejši način za pomiritev. Bližina petega lobanjskega živca s ponsom, ki je blizu vrha glave omogoča hitro in učinkovito pomiritev. Razlog za to je njegova robustna mreža, širok obseg in relativna bližina ponsa, kjer se signali dotika hitro obdelajo in lahko sprožijo sproščanje pomirjujočih nevrokemikalij, kot je oksitocin.

Razumevanje pogostosti dotikanja obraza vodi k raziskovanju raznolikosti teh dejanj. Pogosto je način, kako se dotikamo obraza, podzavesten in pogojen s potrebami možganov. Na primer, srbečica na licu zahteva praskanje in ne le kakršno koli obliko dotika. Možgani srbečico zaznavajo kot pomembno, ki zahteva poseben odziv, pri čemer je praskanje najučinkovitejše, zlasti z dolgimi nohti.

Različni načini dotikanja

Način dotikanja obraza se spreminja tudi glede na razpoloženje, čustveno stanje, stopnjo stresa in posebne potrebe. Ko so v globoki misli, se mnogi rahlo dotikajo brade s kazalcem in palcem, ki sta bogata z živčnimi končiči za natančno zaznavanje. Ta poseben dotik pomaga pri procesu razmišljanja in morda pripomore k sprostitvi. V nasprotju z lahkim dotikom malega prsta, ki je drugačen in ga možgani med premišljevanjem manj zaželeno občutijo… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pexels