Ponovno znižanje povprečne vrednosti najcenejših izdelkov osnovne košarice

Tržni inšpektorat in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta 12. septembra 2023 izvedla popis osnovne in razširjene košarice živil. Objavljeni rezultati na spletni strani Primerjaj-cene.si kažejo na ponovno znižanje povprečnih vrednosti najcenejših izdelkov pri različnih trgovcih. Povprečna vrednost najcenejših izdelkov v osnovni košarici je bila 26,78 evra. Povprečna vrednost živil v razširjeni košarici pa je znašala 43,86 evra.

Ministrstvo je prejelo več pritožb in opažanj potrošnikov, vezanih na košarico, ki so jih zasledili pri različnih trgovcih. Tržni inšpektorat je bil o teh praksah, ki jih lahko vodi k zavajajočemu oglaševanju najcenejših košaric, obveščen. Inšpektorat je v času popisa zato opravil poostren nadzor spremljanja in označevanja cen pri nekaterih trgovcih. Ugotovitve inšpekcijskega nadzora bodo znane po zaključku postopka.

Ponovno znižanje povprečne vrednosti najcenejših izdelkov osnovne košarice

Ponovno znižanje povprečne vrednosti najcenejših izdelkov osnovne košarice 15 osnovnih skupin je doseglo najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja, kar je več kot šest (1,75 evra) nižje v primerjavi s prejšnjim seznamom 29. avgusta 2023. Najvišja vrednost najcenejše košarice je bila 27,77 evra, medtem ko je najnižja znašala 26,05 evra.

Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin je bila 12. septembra 2023 na voljo pri trgovcu Lidl, sledijo trgovci Hofer, Mercator in Spar, med katerimi je razlika manj kot 0,25 evra.

Povprečna vrednost najcenejših izdelkov razširjene košarice 28 osnovnih skupin se je v primerjavi s seznamom 29. avgusta 2023 ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost, tokrat 43,86 evra, kar je več kot pet (2,4 evra) manj kot na predzadnjem seznamu. . Najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice je znašala 42,86 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin je bila na voljo pri trgovcu Lidl po ceni 42,86 evra, sledijo košarice pri trgovcih Mercator (43,15 evra) in Hofer (43,21 evra) ter trgovca Eurospin in Spar, med katerimi je razlika. manj kot 0,15 evra. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat zmanjšala na 2,21 evra.

vir Foto: Pexels Portal24