Poplave: Brez plina in elektrike, a položnice še vedno prihajajo

Kljub intervencijskemu zakonu, ki pravi, da bi tisti, ki so zaradi poplav ostali brez plina in elektrike, morali biti opravičeni plačila stroškov, mnogi prebivalci prizadetih območij še vedno prejemajo položnice. Nekateri med njimi so v poplavah celo izgubili svoje domove.

Poplave, ki so se zgodile avgusta, so povzročile ogromno škodo, ocenjeno na 2,7 milijarde evrov. Ta ocena ne upošteva škode, ki jo je utrpelo lokalno gospodarstvo.

Prizadetim ni lahko. Poleg osebnih in družinskih travm je tu še finančna breme v obliki položnic. “V poplavi sem izgubil števec in električno omarico. Kljub temu sem dobil račun za 80 evrov za domnevno porabo 400 kilovatnih ur. To je nemogoče,” je povedal Dominik Germelj iz Strug.

Številne obljube državnega vrha, vključno z obljubo o cenejši električni energiji, so ostale neizpolnjene. “Vse, kar so obljubljali, ni izpolnjeno,” je dodal Jakob Holešek iz Letuša, ki je opozoril tudi na povečane stroške elektrike zaradi sušilnih aparatov, ki so nujni za osušitev domov.

Kljub temu da je za prizadete na voljo telefonska številka 114, se tam usmerjajo na občine. Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je povedal, da bodo občine posredovale potrdila distributerjem o prizadetih in njihovi škodi. Vendar občine nimajo pristojnosti posegati v pogodbe med naročniki in distributerji, ki še čakajo na navodila države o zaračunavanju.

Kljub obljubam in intervencijam so mnogi prizadeti še vedno v težkem položaju. Država in občine morajo hitro ukrepati, da se ta problematika reši.

vir Foto: STA Portal24