Poplave: Komisar Lenarčič pozval k pravočasni vložitvi zaprosil za pomoč

Poplavno prizadeto območje Ljubnega je obiskal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ogledal si je, kako poteka odprava katastrofalnih posledic poplav. Lenarčič je poudaril, da Slovenija v obnovi lahko računa na solidarnost Evropske unije (EU) in pozval k pravočasni vložitvi zaprosil za pomoč.

V času intervencije, ki se počasi zaključuje, je Slovenija prejela veliko solidarnosti od držav članic EU-ja,preko mehanizma EU-ja za civilno zaščito. Deset začasnih mostov je že postavljenih, še štirje bodo postavljeni, od tega trije s strani Švedske in enega Italije.

Lenarčič je pohvalil slovenski sistem zaščite in reševanja, saj je Uprava za zaščito in reševanje s partnerji hitro vzpostavila bazni tabor v Rečici ob Savinji. To je omogočilo učinkovito delo mednarodnih ekip in distribucijo pomoči, ki jo je deset držav članic EU-ja takoj poslalo v Slovenijo.

Sedaj se začenja obdobje obnove, ki bo dolgotrajno in zahtevno. Kljub temu pa Slovenija lahko po besedah Lenarčiča še vedno računa na solidarnost EU-ja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nekaj dni po poplavah obiskala najbolj prizadeta območja in napovedala, da bo Sloveniji v letošnjem in prihodnjem letu iz solidarnostnega sklada na voljo do 400 milijonov evrov, od tega letos 100 milijonov evrov. Pogoj za to je celovita ocena škode in pravočasna vložitev zaprosila.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je na vprašanje, ali bo vojska še naprej pomagala na prizadetih območjih, odgovoril, da bo ostala, dokler bo treba. Vojaki, ki so na terenu vse od avgustovskih ujm, pomagajo predvsem pri čiščenju vodotokov.

Rečica ob Savinji

Občine ocenjujejo škodo in jo vnašajo v sistem Ajda. Prav tako je občinska komisija Rečice ob Savinji že popisala škodo na zasebnih objektih. Županja Rečice ob Savinji Majda Potočnik je povedala, da je občinska komisija že popisala škodo na zasebnih objektih, razen na tistih, ki jih ogroža plaz. Ti bodo popisani do roka. Doslej so prejeli 250 vlog za popis škode.

Dobrodelna Črna na Koroškem

V Črni na Koroškem in Ilirski Bistrici so organizirali dobrodelne prireditve za prizadete v nedavnih poplavah. V Črni na Koroškem je potekal dobrodelni tekaški dogodek K24 Ultra Trail, katerega sredstva bodo namenjena Prostovoljnemu gasilskemu društvu Črna in Gorski reševalni službi Koroška, ki sta v avgustovskih poplavah utrpeli veliko škode. V Ilirski Bistrici pa je območno združenje Rdečega križa, društvo MKNŽ in drugi partnerji pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Ilirska Bistrica Gregorja Kovačiča organiziralo dobrodelno prireditev Bistrc za Slovenijo, kjer so sodelovala lokalna društva in organizacije. Tako v Črni kot v Ilirski Bistrici so organizirali tudi srečelov.

Evropska komisija je pripravljena iti Sloveniji pri preusmerjanju določenega dela kohezijskih sredstev in sredstev iz instrumenta za okrevanje in odpornost v popoplavno obnovo iti maksimalno na roko. Za pridobitev evropske pomoči mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah, sredstva pa morajo biti nato porabljena v 18 mesecih. Poleg tega je nekaj denarja na razpolago še iz evropske krizne rezerve za kmetijstvo za kmetovalce, ki so v poplavah izgubili pridelek ali imeli poškodovano kmetijsko mehanizacijo.

vir Foto: Janez Lenarčič X Portal24