Poplave: Sanacija bo stala 6,7 do 7 milijard evrov

Poplave: Sanacija bo stala 6,7 do 7 milijard evrov

Za sanacijo škode po avgustovskih poplavah bo potrebnih med 6,7 in 7 milijard evrov, je na seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Vlada namerava 1,1 milijarde evrov zbrati s prerazporejanjem in krčenjem sredstev proračunskih porabnikov. Slednji bodo morali svoje proračune za leti 2024 in 2025 zmanjšati za štiri odstotke. Večina proračunskih porabnikov je načrte zmanjšanja že predložila, preostali pa naj bi to storili do sredine jutrišnjega dne.

Vlada je proračuna za leti 2024 in 2025 sicer že potrdila julija, vendar jih mora zaradi poplav spremeniti. Ministrstvo za finance je vse proračunske porabnike pozvalo, da se odpovejo štirim odstotkom sredstev. Boštjančič je po seji vlade povedal, da znižanje po resorjih predvidoma ne bo linearno, ampak bo upoštevalo specifike posameznega ministrstva. Zakonski rok za vložitev predloga proračunskega paketa državnemu zboru je 1. oktober.

Rebalans proračuna za leto 2024 že v začetku leta?

Boštjančič je pojasnil, da bo proračun, ki ga bodo poslali v parlament, deloma že upošteval nekatere stroške odprave posledic poplav v letu 2024, ne pa vseh, ker vsi podatki še ne bodo znani. “Zelo verjetno je, da bomo šli v začetku prihodnjega leta v rebalans, v katerem bomo upoštevali vse odhodke za odpravo posledic poplav,” je dejal Boštjančič.

Rezanje investicij, ne plač

Odločitev vlade je, da ne bo posegov v plače, temveč bodo okrnjeni določeni projekti oziroma investicije. Te se po besedah virov N1 v pomembnem delu ustavljajo. Največ težav imajo tista ministrstva, kjer večina proračuna gre za plače, na primer šolska ministrstva. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije naj ne bi poslali načrta zmanjšanja, so izvedeli na N1.

Na nekaterih ministrstvih, kjer nimajo tolikšnih plačnih in socialnih zakonskih obveznosti, naj bi bilo pri rezanju manj težav. Vendar pa je na gospodarskem ministrstvu mogoče slišati negodovanje, da do rezanja prihaja v času negotovosti v globalnem gospodarstvu. Zaskrbljeni so tudi, da jim bo zmanjkalo sredstev za realizacijo projektov, ki jih je obljubljal predsednik vlade, na primer projekt Gremo in sofinanciranje države nekaterih tujih naložb.

Odpustki le za odpravo posledic poplav

Ministrstva in večje vladne službe so bila povprašana, kje bodo krčili izdatke, vendar večina ni odgovorila. Ministrstvo za finance je v odgovoru navedlo, da so predlagatelje finančnih načrtov pozvali, naj ponovno preučijo in določijo prioritete ter prvenstveno načrtujejo finančna sredstva za ukrepe, povezane z odpravo katastrofalnih posledic poplav. Preseganje višine razreza za spremembe proračuna za prihodnji dve leti je dovoljeno samo v primeru zagotavljanja sredstev za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov.

Foto: STA

Portal24