Oblasti v avstralskem mestu Sydney so danes več tisoč ljudem ukazale, naj zapustijo svoje domove. Na zahodnem delu mesta, na območju, ki so ga hude poplave prizadele že marca, so ceste blokirane. Izdanih je vsaj 18 ukazov za evakuacijo.

Avstralija je zaradi podnebnih sprememb z rednimi sušami, uničujočimi gozdnimi požari ter ponavljajočimi se in vse močnejšimi poplavami še posebej močno prizadeta.

Jez Warragamba se je začel razlivati ​​že v zgodnjih jutranjih urah, kar je precej pred napovedmi oblasti. V Camdnu, jugozahodno od Sydneyja, kjer živi več kot 100.000 ljudi, so bile trgovine in bencinska črpalka takrat že poplavljene.

Reševalci so rešili 29 ljudi. V zadnjih 24 urah so jih na pomoč poklicali več kot 1400-krat. Marca je v poplavah, ki so jih povzročila močna neurja in so opustošile zahodni Sydney umrlo 20 ljudi.

O tem kako podnebne spremembe vplivajo na človeka in kako je za slednje krivo prav človekovo pustošenje po naravi smo pisali TUKAJ. Podnebne spremembe so za zdravje ljudi namreč največja grožnja v znani zgodovini. Večja od tveganj, ki jih predstavljajo virusi in bolezni.

Foto: AFP