Hudourniško deževje še naprej dobesedno zaliva vzhodno obalo Avstralije. Poplavna kriza v Sydneyju je tako še večja. Zaradi visokih rečnih vodostajev je bilo več tisoč prebivalcem naročeno, da zapustijo svoje domove .

50.000 prebivalcev v Novem Južnem Walesu, večina iz zahodnega predmestja Sydneyja se je tako evakuirala. Nekateri pa so bili opozorjeni, da bodo morda prejeli ukaze za evakuacijo. V ponedeljek je bilo takšnih ljudi 30.000, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Najnovejša celica divjega neurja, ki je prinesla močno deževje z več kraji, se bo v Sydneyju danes verjetno umiril. Obalno korito se pomika proti severu, je sporočil Urad za meteorologijo (BoM).

A nevarnost poplav bi lahko ostala ves teden, saj je večina rečnih vodostajev že blizu zmogljivosti še pred izlivom. V nekaterih regijah je od sobote padlo 800 mm dežja, kar je veliko več kot je avstralska letna povprečna količina padavin, ki znaša približno 500 mm.

V več poplavljenih krajih so napovedani tudi vetrovi s hitrostjo do 90 km na uro kar povečuje nevarnost padajočih dreves in daljnovodov.

V nedeljo so oblasti v avstralskem mestu Sydney več tisoč ljudem ukazale, naj zapustijo svoje domove. Na zahodnem delu mesta, na območju, ki so ga hude poplave prizadele že marca, so ceste blokirane. Izdanih je vsaj 18 ukazov za evakuacijo… več tukaj.

By A.K.

Komentar: