Poplave v Libiji: Več kot 10.000 pogrešanih, v Derni 1000 trupel

V torek so v Libiji v poplavah, ki jih je povzročilo neurje Daniel, pogrešali najmanj 10.000 ljudi. Neurje je porušilo jezove, odneslo zgradbe in izbrisalo kar četrtino mesta Derna na vzhodu Libije. Samo v Derni so našli že več kot 1000 trupel, uradniki pa pričakujejo, da bo število žrtev še veliko večje. Nevihta Daniel je pridrla čez Sredozemlje v državo, ki že več kot desetletje trpi zaradi konfliktov.

Hichem Abu Chkiouat, minister za civilno letalstvo in član odbora za izredne razmere v administraciji, ki nadzoruje vzhod, je po telefonu povedal za Reuters, da je “zelo katastrofalno. Trupla ležijo povsod. V morju, v dolinah, pod stavbami.” Abu Chkiouat je za Al Jazeera povedal, da pričakuje, da bo skupno število mrtvih po vsej državi preseglo 2500, saj število pogrešanih narašča

Tamer Ramadan, vodja delegacije Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), je prek video povezave iz Tunizije potrdil, da “je število pogrešanih ljudi doslej doseglo 10.000.” Videoposnetki so pokazali hudournik, ki teče skozi središče Derne, obdane z porušenimi stavbami, potem ko so počili jezovi.

Khalifah Touil, delavec v reševalnem vozilu, je v poročilu al-Masarja dejal, da “nimamo ničesar, kar bi lahko rešilo ljudi. Nobenih strojev nimamo. Prosimo za nujno pomoč.” Derna je sicer zaščitena pred poplavami z jezovi, ki pa so bili uničeni. Mednarodno priznana vlada v Tripoliju ne nadzoruje vzhodnih območij, vendar je poslala pomoč v Derno. Pomoč so obljubile ZDA in druge države.

Libija je bila politično razdeljena med vzhod in zahod po vstaji, ki jo je leta 2011 podprl Nato in ki je povzročila večletne konflikte. Novinar Reutersa je na poti v Derno videl prevrnjena vozila, podrta drevesa in zapuščene poplavljene hiše. Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo trupla, pokrita z odejami na pločnikih, ljudi, ki iščejo trupla, in moške v gumijastem čolnu, ki vlečejo truplo iz morja.

Foto: X WxNB

Portal24