Poplave: Zavarovalnice obremenjene s 370 milijonov evri škodnih zahtevkov

ByAna Koren

12. septembra, 2023 , ,
Poplave, mulj Foto: Občina BrežicePoplave, mulj Foto: Občina Brežice

Poplave: Zavarovalnice obremenjene s 370 milijonov evri škodnih zahtevkov

Slovenske zavarovalnice se soočajo z velikim bremenom zaradi letošnjih vremenskih ujm, predvsem avgustovskih poplav, ki so privedle do približno 370 milijonov evrov škodnih zahtevkov. To predstavlja skoraj polovico vseh povračil škode, izplačanih v zadnjih 15 letih. Kljub temu predstavniki zavarovalniških družb zatrjujejo, da poteka reševanje zahtevkov in izplačevanje škod po avgustovskih poplavah tekoče in brez posebnosti, in to kljub temu, da je bilo letošnje leto za zavarovalnice precej slabo, saj so se zgodili kar sedem škodnih dogodkov, uvrščenih med naravne nesreče, poleg tega pa še zamrznitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na mednarodni zavarovalniški konferenci v Ljubljani, ki je bila sicer posvečena umetni inteligenci, je bilo govora tudi o letošnjih ujmah. Direktor zavarovalniškega regulatorja, Gorazd Čibej, na vprašanje, ali bodo zavarovalnice letos poslovale z izgubo, ni želel odgovoriti. Čibej je povedal le, da bodo najverjetneje morale omejiti izplačilo dividend.

Obseg celotne škode še ni znan

Finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da obseg celotne škode, ki so jo povzročile vremenske ujme pred nekaj tedni, še vedno ni znan. Minister pričakuje, da bodo v 14 dneh zelo blizu dejanske ocene škode. Minister je dodal je, da bodo stroški bistveno presegli oceno. Potrebno bo namreč upoštevati tudi posredne posledice.

Zaradi vse pogostejših vremenskih ujm bi morala gospodinjstva in podjetja, ki so utrpela 80 odstotkov oziroma 20 odstotkov celotne škode, v prihodnje bolje zavarovati svoje premoženje. Na novinarski konferenci ni bilo mogoče izvedeti konkretnih rešitev, navaja RTVS. Kaže pa, da bodo rešitve usmerjene v smer sistemske zakonodaje za to področje.

Čibej je tudi povedal, da bo pred dokončno uveljavitvijo umetne inteligence v zavarovalništvu potrebno temeljito pripraviti zakonodajo, podobno kot GDPR, saj se postavljajo vprašanja glede etike. V Evropskem parlamentu je trenutno v obravnavi ‘Artificial Intelligence Act’, ki bo podrobneje naslovil ta vprašanja.

Kljub temu, da zakon o umetni inteligenci še ni bil sprejet, je nova tehnologija v zavarovalništvu že pomemben igralec. Roboti svetovalci že predstavljajo zavarovalniške produkte. Poznavalci pa medtem opozarjajo na nujnost preglednosti, odgovornosti in zasebnosti pri uvajanju teh tehničnih rešitev.

Foto: Občina Mežica

Portal24