Popolna zapora Dunajske ceste zaradi rušitve železniškega nadvoza

ByMiha Kovač

26. junija, 2024 ,
Dunajska cesta Ljubljana [Foto: Alenka Bratušek X]

Popolna zapora Dunajske ceste zaradi rušitve železniškega nadvoza

V sklopu projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj se bo v četrtek začelo rušenje severnega dela obstoječega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto v Ljubljani. Rušitvena dela bodo povzročila popolno zaporo Dunajske ceste ter pločnikov, ki bo trajala od polnoči v noči na četrtek do ponedeljka do 5. ure zjutraj.

Rušitev severnega dela nadvoza bo obsegala odstranjevanje robnega in notranjega nosilca, stebrov in oporne konstrukcije nadvoza, so sporočili iz Direkcije RS za infrastrukturo. Južni del nadvoza so že podrli v začetku januarja, kar je takrat prav tako povzročilo štiridnevno popolno zaporo med Vilharjevo cesto in Trgom OF.

Zaradi rušitvenih del bo potrebna nekajdnevna popolna zapora Dunajske ceste ter pločnikov za pešce in kolesarje, po koncu te faze pa bo vzpostavljena delna zapora, ki bo predvidoma trajala do konca leta.

V času popolne zapore, od četrtka do ponedeljka zjutraj, bo obvoz za vsa vozila potekal po Tivolski in Celovški cesti ter nato po Drenikovi in Samovi ulici do Dunajske ceste in nazaj. Pešci in kolesarji bodo preusmerjeni na Vilharjevo cesto, skozi podhod pod železniškimi tiri in po Trgu OF. Železniški promet bo medtem potekal nemoteno po novozgrajenem delu nadvoza.

Kje bo obvoz?

Obvoz bo uveden tudi za mestne avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa, in sicer za linije 3G, 6, 6B, 7, 7L, 8, 11, 11B, 12, 12D, 13, 14, 19B, 19I, 20 in 64, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Po zaključku rušitvenih del bodo predvidoma v ponedeljek zjutraj začeli z izvedbo armiranobetonskih pilotov na obeh vmesnih podporah in krajnih opornikih. V tem obdobju bo vzpostavljena delna zapora, pri kateri bodo prevozni štirje vozni pasovi za osebna vozila in mestne avtobuse, po dva v vsako smer, za pešce in kolesarje pa bo vzpostavljen koridor na zahodni strani.

Gradnja nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto, ki bo namesto sedanjih štirih tirov omogočal šest tirov, poteka skladno s terminskim planom. Južni del nadvoza je že zgrajen in po njem že poteka železniški promet. Vsa dela na signalnovarnostnih in telekomunikacijskih napravah so že zaključena.

Projekt nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj se je začel 4. januarja in bo potekal v več fazah. V prvi fazi je predvidena nadgradnja železniške postaje Ljubljana, ki vključuje tudi gradnjo nadomestnih nadvozov čez Šmartinsko in Potrčevo cesto. Dela naj bi bila zaključena do leta 2027. V drugi fazi pa je načrtovana še nadgradnja postaj Ljubljana Šiška, Ljubljana Moste in Ljubljana Zalog, kot tudi postajališča Ljubljana Polje ter odsekov med postajami.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Alenka Bratušek X